Svijet     | 18.03.2021. 16:45 |

Španija usvojila zakon o eutanaziji uprkos protivljenju konzervativaca

FENA Internet

MADRID, 18. marta (FENA) - Poslanici su izglasali u četvrtak da učine Španiju sedmom zemljom u svijetu i četvrtom u Evropi koja je dopustila samoubistvo u kome asistiraju liječnici i eutanazaiju za pacijente koji dugo pate od neizlječivih bolesti i ljudi s nepodnošljivim stalnim stanjem.

Donji dom španskog parlamenta glasao je 202  naprema 140 glasova, uz dvoje suzdržanih, za konačno usvajanje prijedloga zakona o eutanaziji. Poslanici iz vladajuće ljevičarske koalicije podržali su prijedlog, dok su konzervativci i ekstremna desnica glasali „protiv“ i obećali su da će poništiti prijedlog zakona u budućnosti.

Ministrica zdravstva Carolina Darias pozdravila je usvajanje zakona kao „važan korak ka priznavanju ljudskih prava“.

- Krećemo se ka humanijem i poštenijem društvu - poručila je ona Kongresu poslanika.

Prijedlog zakona rezultat je dugotrajnog zakonskog putovanja koje je počelo prije tri godine i podvrgnut je nekoliko krugova revizije u parlamentarnim komisijama i u Senatu.

Očekuje se da zakon stupi na snagu sredinom juna, kada će španski sistem zdravstvene zaštite trebati da pruži pomoć u okončanju života u opravdanim slučajevima.

Eutanazija - kada liječnik direktno ubrizgava fatalne supstance pacijentu - legalna je u Belgiji, Kanadi, Kolumbiji, Luksemburgu, Nizozemskoj i Švicarskoj U nekim američkim saveznim državama, medicinski asistirano samoubistvo - kada pacijent sam sebi ubrizgava smrtonosnu supstancu - dopušteno je.

Političari u Portugalu pokušali su da usvoje zakon sličan onome u susjednoj Španiji, ali je Ustavni sud te zemlje blokirao zakon, tvrdeći da je prijedlog neprecizan u identifikovanju okolnosti u kojima bi se mogla obaviti procedura okončanja života, prenosi AP.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!