Svijet     | 19.03.2021. 11:04 |

Američko-kineski razgovori na Aljasci započeli međusobnim optužbama

FENA Internet

ANCHORAGE, 19. marta (FENA) – Prvi američko-kineski razgovori na visokom nivou pod Bidenovom administracijom imali su žestok početak u četvrtak kada su obje strane razmijenile međusobne optužbe, koje su naglasile obim napetosti u odnosima dvije zemlje.

Uoči sastanka u Anchorageu na Aljasci, koji je uslijedio nakon posjete američkih zvaničnika saveznicama Japanu i Južnoj Koreji, Washington je pokrenuo bujicu inicijativa koje su ukazivale na zauzimanje tvrdog stava prema Pekingu i na neugodne razgovore dvije strane.

-  Mi ćemo raspravljati o našoj dubokoj zabrinutosti kineskim akcijama, uključujući one u Xinjiangu, Hong Kongu, Tajvanu, kibernetskim napadima na Sjedinjene Države, ekonomske prinude na naše saveznike – poručio je američki državni sekretar Antony Blinken kineskim kolegama u krajnje neuobičajenoj razmjeni mišljenja pred kamerama.         

- Svaka od tih akcija prijeti poretku zasnovanom na pravilima za globalnu stabilnost - kazao je.

Bidenova administracija jasno je poručila da traži promjenu ponašanja Kine, koja je izrazila nadu u resetovanje odnosa koji su se drastično pogoršali pod mandatom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Šef kineske diploomatije Yang Jiechi odgovorio je 15-minutnim govorom na kineskom jeziku dok je američka strana čekala na prijevod, obrušavajući se na, kako ju je nazvao, posrnulu američku demokratiju, loš tretman manjina, i kritikujući njenu vanjsku i trgovinsku politiku.

- Sjedinjene Države koriste vojnu silu i finansijsku hegemoniju da protegnu dugu ruku jurisdikcije i represije nad drugim zemaljama – izjavio je Yang.         

- One zloupotrebljavaju pozivanje na nacionalnu sigurnost kako bi opstruirale normalnu trgovinsku razmjenu i potakle neke zemlje da napadaju Kinu – dodao je on, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu