Bosna i Hercegovina     | 19.03.2021. 13:12 |

I dalje prisutne razlike u pogledu spremnosti država za distribuciju vakcina

FENA Saopćenje

SARAJEVO/WASHINGTON, 19. marta (FENA) - Kako se zemlje pripremaju za provođenje najveće kampanje vakcinacije u istoriji, Svjetska banka (WB) je radila sa vladama, Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), UNICEF-om, Globalnim fondom i GAVI-em na procjeni spremnosti zemalja za bezbjednu distribuciju vakcina protiv Covid-19 u 128 država sa niskim i srednjim nivoom dohotka.

Rezultati pokazuju da nivoi dohotka i ostali ekonomski indikatori imaju slabu korelaciju sa pripravnošću za vakcinaciju.

Izvještaj je fokusiran na deset ključnih indikatora, uključujući između ostalog lance snabdijevanja i logistiku, definisanje prioritetnih grupa stanovništva, budžetiranje, obuku zdavstvenih radnika i nadzor nad bezbjednošću.

Početni nalazi ukazuju da je 85 posto zemalja, koje su učestvovale u procjenama, izradilo nacionalne planove vakcinacije i da 68 posto imaju uspostavljene mjere koje se odnose na bezbjednost, uključujući sisteme za izvještavanje o neželjenim reakcijama na vakcine.

Međutim, samo 30 posto njih je izradilo potrebne planove za obuku velikog broja lica koja vrše vakcinacije, a samo 27 posto je napravilo strategije za društvenu mobilizaciju i angažovanje javnosti kako bi se ljudi ohrabrili da se vakcinišu.

S obzirom na neodlučnost u pogledu vakcinacije koja zabrinjava, hitno su potrebne strategije za izgradnju povjerenja, prihvatanje i zahtijevanje vakcinacije.

Zemlje koje su pogođene konfliktima i koje se nalaze u teškim situacijama (37 od 128 zemalja) su ocijenjene nižom ocjenom u odnosu na druge zemlje po skoro svim indikatorima.

- Brojne zemlje u razvoju su usred priprema agresivnih planova za provođenje vakcinacije protiv Covid-19 - rekla je Mamta Murthi, potpredsjednica za ljudski razvoj u Svjetskoj banci. 

Po njenim riječima, većina zemalja dovoljno je dobro pripremljena da počne sa imunizacijom svog stanovništva, ali i dalje postoje značajne razlike koje se moraju hitno rješavati da bi sprovođenje sveobuhvatne i masovne vakcinacije uspjelo.

Svjetska banka obezbjeđuje 12 milijardi USD da bi zemlje u razvoju kupile i distribuirale vakcine protiv Covid-19, za testiranje i liječenje i za jačanje zdravstvenih sistema i sistema za vakcinaciju kako bi se osiguralo da vakcine dođu do onih kojima su potrebne.

Njeni programi vakcinacije će u kratkom roku doći do više od 40 zemalja, na koje se odnose tri milijarde od 12 milijardi USD koje su na raspolaganju.

Procjena spremnosti će obezbijediti ulazne informacije za projekte i pomoći vladama i zdravstvenim radnicima da bolje razumiju i upravljaju kompleksnim zadatkom vakcinacije velikog broja odraslog stanovništva u vrlo kratkim vremenskim rokovima.

Procjena je, također, pokazala da, iako kod zemalja postoje nedostaci u pogledu spremnosti, većina zemalja se dovoljno dobro pripremila kada su u pitanju najvažnije oblasti da bi mogli da počnu sa imunizacijom čim dobiju vakcine.

Usto je evidentno da postojanje nacionalnih sistema za provođenje imunizacije djece koji dobro funkcionišu nije snažan preduslov koji može da predvidi spremnost zemlje za sprovođenje vakcinacije odraslih, kao što su vakcine protiv Covid-19.

Istovremeno, slaba korelacija između BDP-a i spremnosti ukazuje na to da ne znači da su zemlje sa razvijenijim ekonomijama bolje pripremljene za programe masovne vakcinacije.

Spomenuta procjena svjedoči i o tome kako je distribucija vakcina protiv Covid-19 i prilika da se kreiraju održivi, ekološki prihvatljivi hladni lanci koji bi se mogli koristiti dugo nakon trenutne krize.

Pravičan, širok i brz pristup djelotvornim i bezbjednim vakcinama protiv Covid-19, naročito u siromašnim zemljama je od vitalnog značaja za spašavanje života i snaženje globalnog ekonomskog oporavka, saopćeno je iz WB-a.

Kako se u saopćenju navodi, tek onda kada se pandemija obuzda u svim zemljama, tada će svaka zemlja biti sigurna od ponovnog izbijanja i biti u mogućnosti da fokusira sve napore na prevazilaženje najdublje globalne recesije u posljednih osam decenija.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu