Bosna i Hercegovina     | 19.03.2021. 14:15 |

Kanton Sarajevo - Od danas zabrana kretanja od 21.00 do 05.00 sati

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. marta (FENA) – Na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, Vlada KS je donijela zaključke u kojima se pored ostalog, zabranjuje kretanje stanovništva na području Kantona Sarajevo u periodu od 21.00 sat uvečer do 05.00 sati ujutro narednog dana, počev od 19.marta do 02.aprila ove godine.

Od te zabrane, izuzimaju se svi usposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije  Covid-19 na području KS, uposlenici kojima se proces rada odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prijevoz putnika, taxi služba, kao i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transport.

Uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti u rješavanju epidemije COVID 19 na području Kantona Sarajevo i uposlenici kojima se proces rada odvija u smjenama moraju imati odobrenje poslodavca za kretanje u razdoblju od 21.00 sat uvečer do 05.00 sati ujutro narednog dana.

Također se zabranjuje  rad ugostiteljskim subjektima koji obavljaju djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane  i djelatnosti pripreme i usluživanja pića počev od 20.marta od  05.00 sati do 3.aprila do 24.00 sata.

 Izuzetno, dozvoljava se rad javnih kuhinja, priprema i dostava hrane i pića na adresu do 21.00 sata, rad hotela i sličnog smještaja uz posluživanje hrane i pića za goste koji imaju prijavljen boravak, uz poštivanje higijenskih i epidemioloških mjera zaštite.

Zabranjuje se okupljanje u grupama većim od 30 osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru, kao i sva okupljanja u privatnim objektima u grupama većim od 10 osoba (svadbe, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode), a zabranjuje se i muzika uživo hotelijerskim objektima.

Zabranjuju se posjete osobama smještenim u ustanovama koje zbrinjavaju i smještaju starije osobe.

Naređuje se obavezno propisno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema, u zatvorenom i na otvorenom prostoru osim za: djecu mlađu od 7 godina, osoba sa invaliditetom i djecu sa poteškoćama u razvoju, osoba koje obavljaju fizičku, sportsku i rekreativnu aktivnost.

Naređuje se da organizovanje takmičarskih aktivnosti sportskih organizacija i sportista bude isključivo bez prisustva publike, uz poštivanje svih epidemioloških mjera;

Naređuje se javnim zdravstvenim ustanovama primarnog nivoa zdravstvene zaštite da se izolacija za potvrđene Covid pozitivne osobe i nepotvrđene osobe za koje postoji sumnja na zarazu, odnosno članove istog domaćinstva, odredi u obaveznom trajanju od 14 dana;

Također se naređuje svim tržnim centrima, trgovinama na malo i veliko van tržnih centara, hotelijerima i pružaocima ostalih uslužnih djelatnosti obavezno određivanje Covid redara iz reda uposlenika, koji će biti zaduženi za nadzor nad provođenjem svih epidemioloških mjera.

Naređuje se trgovinama na veliko i malo, pružaocima ostalih uslužnih djelatnosti, subjektima koji pružaju usluge iz oblasti hotelijerstva, umjetnosti i zabave (kina, pozorišta, muzeji i sl.) da na ulazu u objekt postave obavještenje o ukupnom broju osoba koja mogu boraviti u objektu, u odnosu na njegovu površinu, računajući da je za svaku osobu potrebno 7 m² neto, a ne više od 30 osoba. Tržni centri su dužni postaviti obavijest o ukupnom broju lica, zbirno po svim subjektima u sklopu tržnog centra.

Naređuje se svim pravnim osobama i obrtima da prilikom obavljanja svojih djelatnosti vrše svakodnevnu dezinfekciju i pojačanu higijenu svojih poslovnih prostorija, te da dezinfekciju i pojačanu higijenu mogu i samostalno obavljati, uz obavezno vođenje evidencije koja je jasno istaknuta u objektu.

Naređuje se svim organima uprave, organima jedinica lokalne samouprave i ostalim subjektima koji vrše javna ovlaštenja da organizuju svoj rad sa građanima na način da na ulazu u službene prostorije ograniče broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama, da  održavaju rastojanje u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz blagovremeno poduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene, te da omoguće rad šalter sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave.

Naređuje se svim privrednim subjektima, organima uprave, upravama i upravnim organizacijama, upravama i upravnim organizacijama koje se nalaze u sastavu ministarstava, svim javnim ustanovama, preduzećima i fondovima, da organiziraju rad od kuće, a ukoliko to nije moguće zbog prirode posla, onda rad u smjenama kako bi se smanjio broj osoba koja istovremeno borave u organizaciji.

 Izuzimaju se pravosudne institucije Općinski sud u Sarajevu, Kantonalni sud i Tužilaštvo, kao i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove. Izuzeti subjekti su ovlašteni samostalno utvrditi organizaciju rada uz strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Zavoda za javno zdravstvo KS.

Također se javnim prijevoznicima naređuje čišćenje i dezinfekcija vozila najmanje dva puta dnevno, a između vožnji prozračivanje unutrašnjosti vozila, ali i da osiguraju prisustvo Covid redara u vozilima sa ciljem osiguranja pridržavanja mjera, te postavljanje fizičke barijere između vozačkog mjesta i putnika (od pleksiglasa ili slično), a ako isto nije moguće, prvi red sjedala iza vozača ne smije se koristiti za prijevoz putnika.

Upravitelji zgrada, poslodavci i predstavnici javnih ustanova i javnih preduzeća moraju redovito dezinficirati sve zajedničke površine (rukohvati, liftovi, radne površine, sanitarni čvorovi i slično).

Naređuje se svim poslodavcima da zabrane dolazak na radna mjesta radnicima koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu, smetnje sa dišnim organima, a posebno suhi kašalj i kratki dah,  kao i da redovito provjetravaju prostore u kojima radnici borave i zadržavaju se.

Također se zaključkom naređuje povećani broj testiranja putem Antigen Rapid Covid testova za radnike u zdravstvu, ustanovama socijalne zaštite i radnike u školama koji poslove realiziraju u prostorijama škole.

Zadužuju se komunalni redari da pruže podršku Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS u kontroli provođenja donesenih mjera.

Naređuje se obustava korištenja započetih i planiranih godišnjih odmora u 2021. godini, kao i korištenja preostalog dijela godišnjih odmora iz 2020. godine, svim uposlenim u javnom i privatnom zdravstvenom sektoru u KS.

Isto tako, naređuje se hitan povratak sa započetih godišnjih odmora iz 2021. godine, kao i godišnjih odmora iz 2020. godine, svim uposlenim u javnom i privatnom zdravstvenom sektoru u KS.

Naređuje se privremeni radni angažman svim uposlenim u javnom i privatnom zdravstvenom sektoru u javnim zdravstvenim ustanovama u KS koje se bave liječenjem bolesnika oboljelih od Covid-19, a koji privremeni radni angažman bude iskazan Ministarstvu zdravstva KS po potrebi javnih zdravstvenih ustanova u KS koje se bave liječenjem bolesnika oboljelih od Covid-19.

Za sva događanja i okupljanja parlamentarnih tijela u Kantonu Sarajevo, broj prisutnih osoba se ograničava s obzirom na veličinu prostora, na način da za svaku prisutnu osobu mora biti osigurano najmanje 7 m² neto površine, uz strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa.

Vlada KS, će pratiti epidemiološku situaciju te će u skladu sa utvrđenim stanjem i preporukama Kriznog štaba KS po potrebi revidirati donesene mjere, saopćeno je iz

Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a primjenjivat će se od 19.marta do 3.aprila ove godine.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo