Bosna i Hercegovina     | 19.03.2021. 14:47 |

Općoj bolnici u Sarajevu doniran vrijedan medicinski aparat

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. marta (FENA) - Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu doniran je vrijedan medicinski aparat, saopćila je ta zdravstvena ustanova.

Donator je Sarajevska firma OKTAL PHARMA d.o.o., a donirala je endoskopski sto odjelu za gastroenterologiju. Tu vrijednu medicinsku opremu uručila je Alisa Sarajlić Kadrić, menadžerica linije proizvoda u navedenoj kompaniji.

Uime pacijenata i osoblja Opće bolnice, donatorima je zahvalila prof. dr. Azra Husić-Selimović, specijalista interne medicine, subspecijalista gastroenterohepatolog, koja je između ostalog naglasila da će pomoću tog modernog endoskopskog stola biti olakšani pregledi pacijentima s bolestima debelog crijeva, prvenstveno upalnih bolesti crijeva.

Inače, pregled  debelog crijeva bi trebalo da bude dio zdravstvene kulture za sve osobe starije od 50 godina, a obavezan pregled trebalo bi učiniti kod svake naglo nastale promjene ritma pražnjenja crijeva, pojave razdoblja zatvora koji se izmjenjuju s pojavom proljeva, neobjašnjive boli u trbuhu, pojavi krvi u stolici ili nakon stolice.

Ovaj pregled dozvoljava ljekaru  da vidi i najmanje  promjene na sluznici crijeva te da istovremeno uzima materijal za  patohistološku analizu ili da odmah odstrani polipe.

Pravovremeni pregled može spriječiti maligne bolesti te znatno pomoći i olakšati liječenje hroničnih upalnih ili funkcionalnih bolesti.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta