Bosna i Hercegovina     | 19.03.2021. 15:01 |

Čolo: Važno održati temeljne vrijednosti Vijeća Evrope tokom pandemije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. marta (FENA) - Predsjedavajuća Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Alma Čolo učestvovala je danas na video – sastanku Stalnog komiteta PSVE, tijela koje djeluje u ime PSVE između zasjedanja.

Na otvaranju sastanka članovi Komiteta razmijenili su mišljenja s ministrom za Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke i specijalnim predstavnikom za njemačko predsjedavanje Komitetom ministara Vijeća Evrope Michaelom Rothom.

Diskusija je u fokusu imala teme na koje je stavljen akcent tokom predsjedavanja Njemačke, uključujući prava manjina, implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava, te izazove u sferi umjetne inteligencije.

Generalna sekretarka Vijeća Evrope Marija Pejčinović - Burić u obraćanju naglasila je važnost održavanja temeljnih vrijednosti Vijeća Evrope tokom trajanja pandemije korona virusa (COVID 19), posebno poštivanja ljudskih prava i jednakog tretmana za sve.

Naglasivši važnost zajedničkog djelovanja i dijeljenja dobrih praksi između država članica, Pejčinović-Burić je govorila i o aktuelnim izazovima, uključujući i pitanja poput digitalnih pasoša kao potvrde o vakcinaciji.

U okviru rasprave o aktuelnim pitanjima članovi Komiteta razgovarali su o izazovima sa kojima se suočava demokratija za vrijeme trajanja pandemije COVID 19, adresirajući važnost uvođenja proporcionalnih privremenih mjera uz poštivanje ljudskih prava, uključujući pravo na privatnost, obrazovanje i okupljanje.

U vanrednim situacijama, kao što je pandemija COVID 19, nasilje nad ženama i djecom veoma često se zanemaruje, ali su, kako je rečeno, podaci alarmantni i zahtjevaju uključenost svih segmenta u društvu za adresiranje navedenog problema.

Također je razgovarano i o izazovima s kojima se suočavaju migranti u kampovima širom zemalja članica u vremenu trajanja krize.

Tokom sjednice razmatran je izvještaj o posljedicama migracije roditelja koji odlaze u druge države u potrazi za poslom na njihovu ostavljenu djecu, te izvještaj koji se tiče neophodnosti  jačanja finansijsko-obavještajnih jedinica, čime bi se osnažili alati potrebni za oduzimanje ilegalno stečene imovine.

Naredni sastanak Stalnog komiteta PSVE bit će održan 28. maja ove godine, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'