Bosna i Hercegovina     | 19.03.2021. 14:58 |

Ustikolina - Obilježena 25. godišnjica reintegracije Općine Foča u sastav FBiH

FENA Elma Geca

USTIKOLINA, 19.marta (FENA) - U općini Foča u FBiH danas je obilježena 25. godišnjica reintegracije ove općine u sastav Federacije BiH.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije Bosanskopodirnjskom kantonu, ovaj datum obilježen je skromno, svečanom sjednicom općinskog vijeća općine Foča u FBiH te polaganjem cvijeća na spomen obilježjima prvim žrtvama agresije na BiH Mehmedu Kameriću Meci i Ševalu Bećireviću u Ustikolini, centralnom spomen obilježju "Šehidska kapija" i partizanskom spomeniku u Ustikolini.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća evocirane su uspomene na današnji dan 1996. godine, kada je ovaj dio općine Foča reintegriran u Federaciju, odnosno BPK-a.

„Sama reintegracija je značila radost zbog povratka na svoja ognjišta, ali iistovremeno bol i tugu zbog svega zatečenog. Ustikolina je bila uništena, zapaljena, porušena do temelja, a najteže je bilo prihvatiti gubitke života. Činilo se da se život ne može nastaviti ali uz veliki entuzijazam je počela borba i u protekle dvije i po decenije uradilo se mnogo, Ustikolina je obnovljena, izgrađeni stambeni objekti i infrastruktura i taj datum nikada ne smijemo zaboraviti“ - kazala je v.d načelnice općine Mensura Karahodža.

Naglasila je da, bez obzira kome na predstojećim prijevremenim izborima za načelnika građani daju povjerenje, on treba raditi za dobrobit svih građana.

„Ne znam ko će biti na toj poziciji ali nadam se da će težiti da Ustikolina bude razvijenija i ljepša, u kojoj će svi imati kvalitetnije uvjete za život, to je moja želja kao građanina jer ovdje živim s porodicom. Svi trebamo raditi na stvaranju  boljih uvjeta i težiti da ova općina bude finansijski održiva, razvijena, da ljudi ne odlaze posebno mladi i da im stvorimo uvjete za život i normalnu egzistenciju“ - naglasila je Karahodža.

Uz dan reintegracije dodjeljene su i nagrade učenicima OŠ Ustikolina koji su učestvovali na literarnom konkursu o temi „Ustikolina“.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'