Kultura     | 19.03.2021. 19:09 |

Iranska Nova godina - Sedam stvari na sofri za Nouruz

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 19. marta (FENA) - Kulturni centar Ambasade IR Iran u BiH najavio je za subotu navečer, na njihovoj Facebook stranici, online/live program za 1400. Nouruz, iranska Nova godina, koji se u iranskom kalendaru preklapa s prvim danom proljeća. 

U drevnim iranskim običajima se, za svako slavlje, prostirala trpeza ili sofra. Novogodišnja sofra je nazvana 'Haft Sin' (u prijevodu 'Sedam stvari sa slovom s') i treba da bude šarenija, u odnosu na ostale sofre.

Iz Iranskog kulturnog centra pojašnjavaju zašto 'sin' i navode da je to prvo slovo drevnih perzijskih dobrih duhova. Svi oni su, kako se navodi, posjedovali dobre i lijepe osobine.

- Haft ili sedam ima posebnu važnost i značaj u odnosu na ostale brojeve. Za drevni Iran i Irance, sedam je bio sveti broj i upotrebljavao se za poimanje i slućenje dobra. U staroperzijskom jeziku se taj broj nazivao omrdad tj. onaj koji izriče naredbu. Označavao je vječnost i besmrtnost i u vezi s tim lijepim osobinama koje je značio, sedam stvari se postavlja i na novogodišnju sofru, tj. sofru za Nouruz - navodi se.

S tim u vezi, Haft Sin označava sedam travnatih biljaka, koje se mogu posaditi kao “sabze” (novogodišnje zelenilo) ječam, maš, proso, grah, leća, leblebija i pšenica.

Za vrijeme drevnih Perzijanaca, ljudi su od svih tih sedam vrsta žita sadili sabze (10 dana prije Nouruza). Stavljali bi zdjele sa posađenim biljem na vrh vrata svojih kuća i svako, koje bi bolje i više naraslo, znak je njegove plodnosti i rodne godine.

Na dan 20. mart je prvi dan iranske Nove godine nazvane Nouruz. Početak programa na Facebook stranici Iranskog kulturnog centra u BiH najavljen je za taj dan u 18 sati, a predviđena je i iranska tradicionalna muzika. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo