Kultura     | 19.03.2021. 17:42 |

'Dani Frankofonije 2021' - Raznolik kulturni online program

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. marta (FENA) - Dani Franofonije 2021. ponudit će raznolik kulturni online program uz udružene snage sedam zemalja. 

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, ambasadori i šefovi diplomatskih predstavništava Belgije, Egipta, Francuske, Grčke, Rumunije, Srbije i Švicarske, kao i Francuski institut u Bosni i Hercegovinu predstavljaju online program kulturnih događaja posvećenih francuskom jeziku i kulturi.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, događaji planirani uz prisustvo publike u pet gradova (Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Širokom Brijegu i Maglaju) odgađaju se do daljnjeg. 

Koncert, filmovi, opera, izložbe, promocija knjige prevedene na francuski jezik, takmičenje za studente: hibridna i raznolika kulturna bit će ponuđena javnosti u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici 88 država i vlada, članica ili promatrača Međunarodne organizacije za frankofoniju u martu svake godine slave na različite načine francuski jezik koji je prisutan među 300 miliona ljudi na pet kontinenata, uglavnom mlađih od 30 godina. Francuski je jedan od dva radna jezika Ujedinjenih nacija, peti jezik po govoru na svijetu i četvrti jezik na Internetu.

Misija Frankofonije je promocija francuskog jezika, kulturne i jezičke raznolikosti, mira, demokratije i ljudskih prava, dijaloga kultura i civilizacija, okupljanja naroda kroz njihovo međusobno znanje i saradnje u službi održivog razvoja.

Posebnu pažnju posvećuje mladima i jednakosti žena i muškaraca, kao i pristupu informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, saopćeno je iz Francuskog Instituta i Francuske ambasade u Bosni Hercegovini. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom