Bosna i Hercegovina     | 20.03.2021. 10:51 |

Prodanović: Pokažimo toleranciju prema svakom drugom i drugačijem čovjeku u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - Ovog  21. marta navršiće se tačno 55 godina od kada su Ujedinjene nacije ovaj datum ustanovile kao Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije, u znak sjećanja na ubistvo 69 demonstranata koji su u Južnoj Africi protestovali protiv rasističkog zakonodavstva.

Prema Međunarodnoj konvenciji o uklanjanju rasne diskriminacije iz 1965. godine, kojoj se pridružila i Bosna i Hercegovina, rasna diskriminacija predstavlja svako razlikovanje, isključivanje, ograničavanje ili davanje prvenstva koji se zasnivaju na rasi, boji kože, nacionalnom ili etničkom porijeklu, a koji imaju za svrhu ili cilj da naruše ili kompromituju priznavanje, uživanje ili vršenje, pod istim uslovima, prava čovjeka i osnovnih sloboda na političkom, privrednom, društvenom i kulturnom planu ili svakom drugom području javnog života, navodi se u saopćenju predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Lazara Prodanovića, povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasne diskriminacije.

Prodanović ističe da je zabrana rasne, vjerske i polne diskriminacije direktno propisana i Ustavom BiH, kao i odgovarajućim zakonima, posebno Zakonom o zabrani diskriminacije u BiH, koji je usvojen 2009. godine i izmijenjen i dopunjen 2016. godine, a kojim je uspostavljen jedinstveni pravni mehanizam za sprečavanje diskriminacije, koji sadrži sveobuhvatne antidiskriminacione norme i predstavlja opšti okvir za zaštitu ljudskih prava.

Bosna i Hercegovina, dakle, ima uređen pravni okvir i uspostavljene pravne mehanizme za borbu protiv rasne diskriminacije, društvenog zla koje i dalje predstavlja globalni problem s kojim se suočavaju brojne demokratski uređene države na planeti. Kao predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH, a povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasne diskriminacije, snažno apelujem na sve institucije vlasti u BiH da taj okvir i te mehanizme koriste u svim slučajevima rasne, vjerske i polne diskriminacije, istakao je Prodanović.

U vremenu kada se BiH, kao i cijeli svijet, suočava sa ogromnim izazovima, kakve nesumnjivo predstavljaju migracije, terorizam i pandemija virusa korona, rasna diskriminacija često se javlja kao najlošiji mogući prateći problem. Duboko svjestan te činjenice, smatram da borba protiv pomenutih globalnih izazova ni ovdje, ni drugdje u svijetu, ne smije biti izgovor za diskriminaciju po bilo kom osnovu. Naprotiv, u ovom vremenu posebno je značajno da pokažemo međusobno poštovanje, razumijevanje i toleranciju, kako prema najosjetljivijim društvenim grupama tako i prema svakom drugom i drugačijem čovjeku u Bosni i Hercegovini, poručio je Prodanović. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo