Svijet     | 20.03.2021. 12:58 |

Turska se povukla iz Istanbulske konvencije o zaštiti ženskih prava

FENA Internet

ISTANBUL, 20. marta (FENA) – Turska se povukla iz Istanbulske  konvencije o pravima žena, koja ima za cilj zaštiti žene od nasilja.

Odluka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana o povlačenju iz sporazuma objavljena je u Službenom listu Turske u subotu ujutro.

Dogovorena u 2010., Istanbulska konvencija, sporazum koji je predstavilo Vijeće Evrope, ima za cilj stvoriti zakonski okvir za sprečavnje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u kući.

Erdogan je lično potpisao konvenciju u Istanbulu  dok je još bio premijer.

Konvencija je kasnije ratifikovana u Turskoj, ali sudeći po turskoj platformi „Zaustavit ćemo femicid“, nikada nije provedena u praksi.

Organizacija nastoji da spriječi femicid i da osigura da su žene zaštićene od nasilja. Tvrdi da se bori protiv svih vrsta kršenja ženskih prava.

Nasilje nad ženama značajan je problem u Turskoj. U proteklih nekoliko mjeseci pojavile su se učestale rasprave o eventualnom turskom napuštanju konvencije.

Nakon odluke o povlačenju iz konvencije, čelnica Zaustavit ćemo femicid pozvala je na Twitteru na  proteste.

Glavna tajnica organizacije, Fidan Ataselim, kazala je da vlada ugrožava živote miliona žena napuštanjem konvencije. Pozvala je turske čelnike da ponište odluku i da provedu konvenciju, prenosi dpa.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo