Stranačke aktivnosti     | 20.03.2021. 14:23 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Forum mladih Naše stranke Vladi FBiH: Ne tretirajte nas kao prenosnike zaraze već kao jednako vrijedne članove društva

Posljednja sjednica Parlamenta FBiH, a posebno odluke Vlade, bila je još jedna u nizu od razočaravajućih poruka mladima. Kao posebna populacijska skupina, nismo uopšte uzeti u obzir. Ako se na nas i obrati pažnja, mi smo tek potencijalni prenosnici zaraze.

Mladi također obolijevaju, a dobna granica smrtnosti od koronavirusa se rapidno smanjuje. Izuzetno smo svjesni zdravstvenog aspekta pandemije i opasnosti koronavirusa za sve naše građane i ni na koji način ne smijemo biti stigmatizirani.

Svjesni smo i ekonomskih posljedica pandemije. Mnogo je mladih ostalo bez posla, a mnogo je i onih koji ga nisu imali i koji su ga prestali tražiti ne samo zahvaljujući pandemiji, već i odnosu vlasti prema njoj. Mi se moramo pitati o odlukama koje se donose na ta dva polja i one moraju biti donošene tako da se uzmu u obzir i naše zdravstvene i ekonomske potrebe.

Međutim, mi imamo i obrazovne i sportske i kulturne potrebe i još mnogo njih. Pored zdravstva i ekonomije, ograničit ćemo se samo na ove tri. Pandemija traje preko godinu dana, a kvalitet online nastave, od tehničkih mogućnosti do prilagođavanja nastavnih sadržaja online okolnostima nije se pomjerio ni za milimetar. Sve je prepušteno isključivo entuzijazmu prosvjetnih radnika i samoprijegoru učenika/studenata i njihovih roditelja. Obrazovanju mora biti posvećena jednaka pažnja kao i ekonomiji i zdravstvu. Što brži izlazak iz pandemije mora biti uslovljen i željom za povratkom u predpandemijske okolnosti obrazovanja. S obzirom na kašnjenje s nabavkom vakcina te upitnom brzinom provedbe vakcinacije, sve su prilike da će se mladi u BiH među posljednjima u svijetu vratiti u školske klupe i na fakultete. Obrazovanje ne smije tek tako biti svrstano u sintagmu „povratak normalnom životu“, već posebno naglašeno kao jedan od prioriteta u pandemijskim okolnostima i kao jedan od razloga za što brži izlazak iz pandemije. Koliko je, međutim, Vladi FBiH do toga stalo, govori i činjenica da više od godinu dana Vlada nema ministra obrazovanja.

Također, neophodnim smatramo i sistemski odgovor na kulturne potrebe mladih, ali i cjelokupnog stanovništva u pandemijskim okolnostima. Online predstava, koncert ili digitalna knjiga su stvari koje zahvaljujući humanosti kulturnih radnika dolaze do građana i to najčešće na finansijsku štetu onih koji te sadržaje ustupaju. Takve stvari moraju biti sistemski podržane i motivirane.

Sport nema svoj online surogat, ali bez obzira na to mora se naći načina da opstane. U natjecateljskom smislu, to je teško, ali u rekreacijskom nije. Tu nedostaje također sistemski podstrek. Nije dovoljno izdati mjere koje nas obeshrabruju da se na bilo koji način njime bavimo. Pored mjera neophodno je naći i mogućnosti da sportski duh u mladima ostane živ. Moguće je.

Da bi se našla rješenja za navedene probleme, u kreiranje pandemijske stvarnosti moramo biti uključeni i mi. Mladi ne smiju biti retorički ukras političarima na vlasti preko kojih stvaraju utisak brižnih i odgovornih ljudi. Mi moramo biti tretirani kao aktivni sudionici promjena koje se dešavaju i kao najkompetentniji poznavaoci vlastitih potreba i procjenitelji mogućnosti njihovog ispunjenja. Ne vjerujemo u Vladu FBiH niti njenu sposobnost da nas tako može početi tretirati, za to ćemo se sami izboriti, ali ovim pismom želimo skrenuti pažnju javnosti na odnos vlasti prema nama. O njemu se mora podići svijest i kod drugih populacijskih skupina. Postojeći tretman vjetar je u leđa odlasku mladih iz zemlje. Samo onaj ko ima mogućnost učestvovati u kreiranju vlastite sudbine može ostati bilo gdje, pa tako i u BiH.

ODJEL ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

+387 33 408 884

https://www.facebook.com/nasastranka.ba/

www.nasastranka.ba

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta