Stranačke aktivnosti     | 22.03.2021. 11:59 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

NB: Lijekovi za liječenje COVID-19 moraju biti besplatni i na listi obaveznog zdravstvenog osiguranja  

Nezavisni blok poziva Ministarstvo zdravstva i nadležne institucije Federacije Bosne i Hercegovine da hitno revidiraju listu lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja i na istu uvrste lijekove koji su postali dio svjetskih protokola za liječenje COVID-19.

Ovo je zahtjev kojeg i ljekari u našoj zemlji traže od nadležnih institucija, a trenutno stanje u kojem, teret za nabavku lijekova za COVID 19 građani moraju nabavljati i plaćati sami je nadalje potpuno neprihvatljivi i neodrživ.

Također, tražimo i od nadležnih institucija kantona u FBiH (osim TK koji je to završio) da hitno usklade svoje liste sa Federalnom listom, iz 2019. godine i na takav način već sada osiguraju dostupnost nekih važnih lijekova, poput lijeka Tocilizumab koji trenuno nije dostupan pacijentima u ovim kantonima samo zato što nadležne institucije tih kantona nisu usvojili propise i uskladili svoje liste sa Federalnom listom.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'