Bosna i Hercegovina     | 22.03.2021. 15:03 |

PSVE pozvao na nastavak dijaloga između vlasti i opozicije u Bjelorusiji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. marta (FENA) - Članica Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Alma Čolo učestvovala je na video - sastanku Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava PSVE.

Nakon rasprave o Nacrtu  izvještaja izvjestiteljice Alexandre Louis, članovi Komiteta usvojili su Nacrt rezolucije i Nacrt preporuka o kršenju ljudskih prava u Bjelorusiji, te zahtjev za međunarodnu istragu po ovom pitanju.

Zaključeno je da vlasti u Bjelorusiji trebaju bez odlaganja osloboditi političke zatvorenike, odmah zaustaviti sva djela mučenja i neljudskog i ponižavajućeg postupanja počinjena protiv protivnika vlasti, te da je neophodno krivično procesuirati sve počinitelje takvih djela.

Također je zaključeno kako je neophodno nastaviti dijalog između vlasti i opozicije kako bi se razriješila politička kriza.

Komitet je razmatrao i slučaj hapšenja i pritvaranja opozicionog lidera u Ruskoj Federaciji Alekseja Navaljnija. Izvjestilac Jacques Maire obavijestio je članove Komiteta o najnovijim dešavanjima i postojanju dvije odluke Evropskog suda za ljudska prava u ovom slučaju, kao i o izrečenoj privremenoj mjeri kojom se traži hitno puštanje Alekseja Navaljnija iz pritvora.

Komitet je podržao prijedlog da se ovo pitanje razmatra u okviru rasprave o hitnim pitanjima tokom aprilskog zasjedanja PSVE, o čemu će finalnu odluku donijeti Biro i PSVE na zasjedanju.

Naredno zasjedanje Komiteta bit će održano tokom aprilskog zasjedanja PSVE od 19. do 23. aprila 2021. godine, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta