Svijet     | 22.03.2021. 16:06 |

Razgovori o formiranju koalicija u Nizozemskoj nakon izbora

FENA Internet

DEN HAAG, 22. marta (FENA) - Očekivano složeni proces formiranja nove nizozemske vlade započet je u ponedjeljak kada su čelnici stranaka koje su osvojile najviše mjesta na parlamentarnim izborima prošle sedmice izložili svoje poželjne koalicijske opcije.

Jedan po jedan, čelnici su se sastali s dvojicom "skauta" imenovanih da izvrše preispitivanje mogućih koalicija i prijave ih novoizabranom donjem domu parlamenta prije njegovog prvog zasjedanja 31. marta.

Skauti se imenuju iz stranaka koje su osvojile najviše mjesta na izborima okončanim u srijedu, Narodne stranke za slobodu i demokratiju (VVD), pod čelništvom prelaznog premijera Marka Ruttea, i stranke centra D66, koja je zabilježila jedan od svojih najvećih izbornih rezultata i postala je druga stranka po veličini.

Rutte je izjavio novinarima da među potencijalnim koalicijskim partnerima za VVD, on vjeruje da se treba "ozbiljno posmatrati" nova desničarska populistička stranka JA21, koja je osvojila tri mjesta.

Nizozemski izborni sistem skoro da garantira koalicijske vlade. Rutteov VVD osvojio je 35 od 150 mjesta u donjem domu parlamenta, D66 je osvojio 23.

Ukoliko, kako se očekuje, Rutte predvodi narednu vladu, 54-godišnji političar predvodio bi svoju četvrtu koaliciju i postao bi najdugotrajniji nizozemski premijer.

Čelnica D66 Sigrid Kaag izjavila je kako želi da se razmatraju otvorena pitanja umjesto da se traže potencijalni koalicijski partneri.

- U ovoj fazi, ako gledate izazove s kojima se suočavamo i izbore koje moramo donijeti, mislim da je bitnije da sagledamo šta svi žele ostvariti u ovoj zemlji - kazala je.

Skauti će u ponedjeljak i utorak biti preokupirani planiranim sastancima s čelnicima svih 17 stranaka koje su osvojile mjesta u donjem dom parlamenta koji broji 150 poslanika, prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana