Bosna i Hercegovina     | 22.03.2021. 16:45 |

Dan rijeke Drine u Goraždu obilježen poribljavanjem

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 22. marta (FENA) – Svjetski dan voda 22.mart u Goraždu se obilježava kao Dan rijeke Drine. Za razliku od prethodnih, zbog epidemiološke situacije, ove godine taj datum obilježen je skromno.

Uz podršku Gradske uprave, Udruženje sportskih ribolovaca (USR) Goražde danas je obogatilo riblji fond sa 300 komada potočne pastrmke.

-Zahvaljujući organizacionom odboru za obilježavanje Dana rijeke Drine iz Ribogojilišta Blagaj smo nabavili 300 komada odrasle potočne pastrmke te izvršili poribljavanje. Imamo praksu zadnjih godina da poribljavamo Drinu  i krupnom pastrmkom znači matičnim jatima pastrmke zbog velikih oscilacija vode gdje nam velika količina riblje mlađi ne preživi. Napadnuta je kormoranima i drugim grabljivcima, tako da  minimalno poribljavamo dva puta godišnje i zahvalni smo Gradskoj upravi što nas je podržala u tome  – kazao je predsjednik udruženja Halid Pekaz.

Pored poribljavanja današnji datum trebao je biti obilježen i  takmičenjem u fly fishingu te gastro kutkom uz tradicionalnu riblju čorbu, ali da su ti događaji otkazani zbog epidemiološke situacije.

- U udruženju imamo u prosjeku oko 250 do 300 članova i mi smo  pogođeni pandemijom jer smo praktično izgubili taj ribolovni turizam, a prije dvije godine imali smo preko 200 gostiju samo iz Srbije. Prošle godine smo imali najavljen dolazak brojnih učesnika na međunarodni KUP, ali je sve to odgođeno kao i sada zbog pandemije, tako da i mi zavisimo sada od donacija. Dosadašnja poribljavanja smo vršili uglavnom iz vlastitih sredstava tako da je ova pomoć Gradske uprave izuzetno značajna – kazao je Pekaz.

Dan rijeke Drine ustanovljen je s ciljem da se skrene pažnja javnosti u ukaže na značaj očuvanja rijeke i njenih obala.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo