Svijet     | 22.03.2021. 19:27 |

EU i SAD uveli sankcije vojnoj hunti u Mijanmaru

FENA Internet

BRUXELLES,  22. marta (FENA) - Evropska unija i Sjedinjene Države uveli su sankcije pojedincima i grupama povezanim s prošlomjesečnim pučom u Mijanmaru,  dok je represija nad prodemokratskim demonstrantima dostigla, kako je njemački šef diplomatije izjavio, "nepodnošljivi" nivo.

Sankcije EU označavaju najznačajniji odgovor 27-članog bloka na svrgavanje izabrane vlade Aung San Suu Kyi 1. februara. Među 11 pojedinaca koji su sankcionirani nalazi se general Min Aung Hlaing, vrhovni zapovjednik mijanmarske vojske.

Washington je već sankcionirao Min Aung Hlainga, i mjere objavljene u ponedjeljak šire listu sankcioniranih pojedinaca.

- Korištenje smrtonosne sile od strane burmanske vojske nad miroljubivim demonstrantima mora se okončati. Mi još stojimo uz narod Burme - izjavila je Andrea Gacki, direktorica ureda za kontrolu stranih sredstava u američkom ministarstvu trezora.

Nije bilo reakcije hunte, koja do sada nije pokazala nijedan znak da je uznemirena međunarodnim osudama svojih akcija.

Snage sigurnosti ubile su najmanje 250 demonstranata dok pokušavaju i suzbiti višesedmične prodemokratske proteste u gradovima i mjestima širom zemlje, navodi aktivistička grupa Udruženje pomoći političkim zatvorenicima (AAPP).

Tri osobe ubijene su u nemirima u ponedjeljak u Mandalayu, drugom po veličini mijanmarskom gradu, među kojima i 15-godišnji dječak, javili su svjedoci i mediji.

Hunta je pokušala da opravda puč tvrdnjom da su izbori od 9. novembra, na kojima je pobijedila stranka Suu Kyi, bili namješteni - što je izborna komisija odbacila. Vojni čelnici obećali su nove izbore ali nisu zakazali datum i proglasili su vanredno stanje.

Suu Kyi, koja je dobila Nobelovu nagradu za mir za svoju kampanju da uvede civilnu demokratsku vladavinu u Mijanmar, je u zatočeništvu, dok se brojne optužbe iznose protiv nje, uključući i onu za podmićivanje. Njen advokat tvrdi da su te optužbe izmišljene.

- Mi ćemo uvesti sankcije protiv 11 osoba umiješanih u puč i represiju nad demonstrantima - izjavio je šef evropske diplomatije Josep Borell nakon što su ministri vanjskih poslova članica EU usvojili zabrane putovanja i zamrzavanje sredstava na sastanku u Bruxellesu.

SAD su stavile na crnu listu mijanmarskog načelnika policije i vojne jedinice zbog smrtonosnog gušenja protesta. Evropska unija  je već uvela embargo na oružje Mijanmaru i sankcionirala je neke vojne zvaničnike od 2018.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je novinarima prije sastanka da je vojna kampanja gušenja protesta dostigla "nepodnošljiv nivo".

Među sankcioniranim pojedincima je Min Aung Hlaing, Myint Swe, vršilac dužnosti predsjednika države od puča,  i ostalo visoko administrativno i vojno osoblje, prenosi Reuters.

 

 

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!