Bosna i Hercegovina     | 23.03.2021. 08:42 |

Vranić: 'Lockdown' može biti produžen i na mjesec dana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. marta (FENA) - Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo primili su k znanju informaciju Vlade Kantona Sarajevo o epidemiološkoj situaciji u vezi s pandemijom koronavirusa.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić istakao je kako epidemiološki podaci s kojima raspolaže već sedam dana, evidentno ukazuju da je KS ušao 'u pik trećeg talasa virusa korona', ali da je u blagom padu.

- Nikada broj testiranih nje bio ispod 1.200, što znači da je reprezentativni uzorak u odnosu na druge dane počevši od 16. marta kada smo imali najveći broj zaraženih 822, pa se on smanjivao, te je prekjučer iznosio 568 - pojasnio je ministar.

Istakao je da je problem popunjenost bolnica i manji broj izliječenih, ali je jedina sreća što je malo ljudi na respiratorima, a i smanjuje se broj umrlih u KS. Naglasio je da ono što se prvo počelo dešavati u Kantonu Sarajevo sada se odražava na ostatak Federacije BiH te da je u razgovoru s premijerom Fadilom Novalićem i ostalim ministrima i premijerima, ukazao na taj problem.

- Ako ne bude reagirala Federalna vlada ili Krizni štab FBiH, odnosno ako ne daju neke upute, cijela Federacija će biti u problemu. Sumnjam da ćemo uspjeti zaustaviti rast. Sreća je da je RS uvela strožije mjere nego što smo mi uveli, oni su sada zatvoreni - dodao je ministar Vranić.

Lockdown, koji je sada donesen na 14 dana, po riječima ministra, može biti i produžen na mjesec.

Naveo je kako su važni zdravstveni radnici, koji već 14 mjeseci rade bez prestanka. Kazao je da je virus mutirao i da dolazi novi 'austrijski soj' te da država mora učiniti nešto kako se ne bi pojavio i 'četvrti val'.

- Veliki je teret na zdravstvenim radnicima, ali bez nabavke vakcina imat ćemo nažalost i dalje veliki broj umrlih. Transmisija novog soja virusa je brža i klinička slika se brže usložnjava. Situacija je ozbiljna, te apelujem na sve da se pridržavaju mjera, jer samo tako možemo imati manji broj zaraženih - poručio je ministar.

Skupština KS jučer je na sjednici naložila Vladi, Ministarstvu zdravstva i Zavodu zdravstvenog osiguranja da prilikom usvajanja finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja ustanovama koje ostvaruju godišnju ili akumuliranu dobit umanje tranšu i sredstva usmjeri u plate zdravstvenih radnika i uposlenika u zdravstvu, koji su izloženi većem obimu i složenosti posla zbog pandemije, u nabavku opreme i nove programe zdravstvene zaštite te je zadužila Zavod za zdravstveno osiguranje KS da osigura dovoljan broj lijekova remdesivir u liječenju teških pacijenata.

Naloženo je i zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo da u pružanju zdravstvene zaštite u slučaju oboljenja kovid ili sumnje na kovid ne zahtijevaju dokaz o zdravstvenom osiguranju.

Skupština KS je zadužila Vladu KS da hitno oformi i kapacitira mobilne timove pri JU Dom zdravlja koji bi bili na raspolaganju građanima oboljelim od koronavirusa, koji su kod kuća i u potrebi su za terapijom, te im osigura potrebnu uslugu koju zbog popunjenosti bolničkih kapaciteta ne mogu dobiti.

Obavezuje se Vlada KS da u što kraćem roku svim zdravstvenim ustanovama, ustanovama socijalne zaštite, ustanovama za djecu s poteškoćama u psihofizičkom razvoju ako traže usluge psihologa i psihoterapeuta odgovore pozitivno ako je zahtjev opravdan kako bi stručnjaci iz oblasti mentalnog zdravlja što brže i bez odgađanja bili na raspolaganju građanima KS u nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji koja je dovela do opasnosti po mentalno stanje građana, a među kojima su i pripadnici najranjivije populacije koje koriste usluge ovih ustanova, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo