Kultura     | 23.03.2021. 10:11 |

Na 'Lut festu 2021.' lutkari iz deset država sa dvadesetak predstava

FENA Sanda Hrkić

ISTOČNO SARAJEVO, 23. marta (FENA) - Pod motom "Novi izazovi lutkarstvu" za septembar u Istočnom Sarajevu najavljen je Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu 'Lut fest 2021.', a lutkari iz deset država trebalo bi da se predstave sa oko 20 predstava na sceni ili u online verziji.  

Taj festival predstavit će u 22. izdanju različita izražajna sredstva lutkarskih teatara, koji imaju šta pokazati u obliku forme i vizuelne poruke.

Selektor '22. Lut festa' Vitomir Mitrić kod izbora predstava vodio se osnovnim postulatima da scenske lutke izražavaju svijet igre, duh oblika, tajnovitu animaciju predmeta, slika i govor znakova na sceni.

Pozorišta čije su predstave zasnovane na visokim dometima savremene estetike lutkarskog pozorišta i koje su okrenute percepciji mladog gledaoca našle su mjesto u ovogodišnjoj selekciji festivala.

- Repertoarska politika festivala nije mogla udovoljiti pozorištima sa velikim ansambl predstavama, zbog tehničkih nemogućnosti i predstavama koje po konceptu za ovu godinu nisu izdvojene u selekciji. Organizator će, zavisno od obezbijeđenih sredstava i epidemioloških mjera, program festivala prilagoditi i naknadno objaviti - navodi se.            

'Lut fest' šalje poruku da se, u ovim čudnim i teškim vremenima, strpimo i u septembru ove godine sa novim iskustvima i nesebičnom hrabrošću, nadahnućem i strašću nastavimo širenje lutkarske umjetnosti.

- Tada će se djeca ozarenih lica, uz žamor, ponovo naći u izmišljenim svjetovima, maštati i uživati u pričama i čaroliji igre lutaka. Svijet lutkarstva predstavlja svijet animacije u kojoj lutke žive smo ako su zajedno sa vašim pogledima, srcima i dušama - poručeno je.

Djeca uz lutku naročito pamte sadržaj i zbivanja prikazana na sceni, kad ih gledaju i slušaju osjete njihovu energiju, stvaraju emocionalne veze i efektivno doživljavaju i tragaju za porukom predstave.

- Taj festival kao i sve dosadašnje ne pravimo radi užeg kruga ili grupe korisnika ove umjetnosti, već radi opšteg značaja, čineći lutkarstvo dostupnije djeci svih uzrasta, stvarajući osnov za umjetničko obrazovanje i estetsko uživanje. Tako programski orijentisan festival, sa tradicijom više od dvije decenije, na poseban način utječe na razvoj i kretanja svjetskog lutkarskog pozorišta u cjelini i savremeni razvoj kroz nove izazove u lutkarstvu. U skladu s tim, a prije svega prateći nove umjetničke izazove i tehnološka rješenja, dio festivalskog programa bit će prilagođen i za online platforme - ističe se.

Ovogodišnji 'Lut fest' trebalo bi da bude održan od 20. do 24. septembra, a najavljene su dvije predstave Državnog lutkarskog pozorišta Sliven iz Bugarske: 'Kralj Jelen' i 'Slavuj', Teatar Kameleon iz Plovdiva sa predstavom 'Bubica' i Lutkarsko pozorište 'Senju' sa predstavom 'Samurajeva kćerka', Moskovski lutkarski teatar sa predstavom 'Bajka o zlatnom pjetliću', iz Slovenije dva teatra Kuskus institut iz Ljubljane sa predstavom 'Zvučna kuhinja' i Lutkarsko pozorište Nebo sa predstavom 'Ogledalce'.

Iz Estonije je Teatar Tuulevski i predstava 'Pepeljuga', iz Hrvatske Zagrebačko kazalište lutaka i predstava 'Medo Đuro u vrtiću' i Lutkarska organizacija LOFT - predstava 'Laboratorija života'.

Iz Italije iz Livorna je 'Katastrofa Klovn' sa predstavom 'Lude životinje', iz Turske Pozorište sjenki Cengiz iz Istanbula s predstavom 'Čarobna lampa'. Iz Belgije Pozorište lutaka Vlinders sa predstavom 'Ribar i zlatna ribica'. Iz Srbije Pozorište lutaka Niš i predstava 'Bela bajka', Pozorište lutaka Pinokio- predstava 'Pustolovine Tila vragolana' i Kruševačko pozorište i predstava 'Mačak otišao u Hajduke'.

Iz Bosne i Hercegovine za '22. Lut fest' najavljeno je Pozorište lutaka Mostar sa predstavom 'Dječak koji je sanjao more', Bosansko narodno pozorište Zenica sa predstavom 'Psić boje neba' i Pozorište mladih Sarajevo sa predstavom 'Tobija'.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'