Kultura     | 23.03.2021. 10:52 |

Nacrt urbanističkog projekta Trg oslobođenja-Alija Izetbegović nije prihvatljiv

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. marta (FENA) - Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donijela je zaključak da Nacrt urbanističkog projekta  'Trg oslobođenja - Alija Izetbegović' nije prihvatljiv.

- Dostavljeno projektno rješenje nije u skladu sa Programom razvoja gradske jezgre Sarajeva, koji na predmetnom prostoru ne predviđa izgradnju parking garaže - navodi se.

Komisija cijeli prostor vidi kao afirmaciju pješačke zone, sa očuvanjem zelenog dijela površina, te predlaže izgradnju sadržaja na drugim mjestima predviđenim regulacionim i drugim planovima.

Zaključak je donesen na zahtjev Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo za mišljenje i stav na Nacrt urbanističkog projekta 'Trg oslobođenja - Alija Izetbegović' odnosno usklađenost sa odredbama Odluke Komisije o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom BiH.

S obzirom na to da je, nakon donošenja Odluke o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom BiH, došlo do određenih nejasnoća u implementaciji, Komisija je donijela zaklјučak da se pokrene procedura izmjene i dopune Odluke.

- Izmjenom i dopunom Odluke će biti dodatno precizirane zone i nadležnosti različitih nivoa u prostornom obuhvatu predmetnog nacionalnog spomenika - ističe se.

Komisija je zaprimila peticiju za proglašenje olimpijskih borilišta na Igmanu, Bjelašnici i Trebeviću nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Olimpijska borilišta uključuju staze za olimpijski spust i veleslalom na Bjelašnici, staze za biatlon i skijaško trčanje na Igmanu, skakaonice na Malom polju na Igmanu i bob stazu na Trebeviću.

Komisija smatra da očuvanje borilišta i kompletnog prostora na kojem se odigrao najznačajniji sportski događaj – XIV Zimske olimpijske igre, osim materijalnog svjedočenja, treba biti zaštićen i kao memorija mjesta tako da je odlučeno da se pristupi izradi odluke o proglašenju navedenog prostora nacionalnim spomenikom.

- U vezi s tim, Komisija očekuje da će aktivnosti na valorizaciji prostora i izradi odluke o proglašenju završiti u narednom periodu, uz saradnju nadležnih institucija - navodi se u saopćenju za javnost o aktivnostima Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika od imenovanja novog saziva.

Prema odredbama Aneksa VIII Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, do donošenja konačne odluke o proglašenju nacionalnog spomenika, a najduže do godinu dana od podnošenja peticije, sve strane treba da se suzdrže od aktivnosti koje bi mogle da ugroze predloženo dobro o čemu su obaviješteni svi nadležni organi i institucije na čijem se području nalaze predložena dobra.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo