Najave     | 23.03.2021. 12:45 |

Sutra sjednica VSTV-a BiH, projekti podrške borbi protiv korupcije u fokusu

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 23. marta (FENA) – Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je za 24. i 25. marta redovnu sjednicu na kojoj bi, između ostalog, trebala biti razmatrana druga faza  EU4Justice Projekta "Podrška borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u BiH", potvrđeno je Feni u VSTV-u.

Na dnevnom redu sjednice je i zahtjev USAID Projekta "Pravosuđe protiv korupcije" za pristup i korištenje konačnih disciplinskih odluka i drugih akata vezano za pitanja spojivosti određenih aktivnosti sa vršenjem dužnosti sudije i tužitelja, o čemu će referirati Stalna komisija za etiku, integritet i odgovornost sudija i tužitelja.

Predviđeno je da se članovi VSTV-a BiH očituju o zajedničkoj inicijativi za uspostavljanje Radne grupe za poboljšanje optužnica u predmetima korupcije u BiH u vezi s čime će referirati predstavnici EU4Justice projekta.

Istovremeno, članovi VSTV-a BiH bi se trebali očitovati o zaključcima Stalne komisije za efikasnost i kvalitet sudova i Stalne komisije za efikasnost i kvalitet tužiteljstava u pogledu preporuka iz Trećeg OSCE Izvještaja o odgovoru pravosuđa na korupciju (Sindrom nekažnjivosti).

Planirano je i razmatranje Informacije o ostvarenju kolektivne godišnje orijentacione norme u tužiteljstvima za 2020. godinu, kao i Izvještaja o radu Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH za 2020. godinu.

Na dnevnom redu su i tačke koje se odnose na preporuku Ureda za reviziju institucija BiH u pogledu dostupnosti informacija po pravosnažnim presudama za krivična djela navedena u članu 45. stav (1) tačka a) Zakona o javnim nabavkama, te razmatranje novog Uputstva za anonimizaciju sudskih odluka VSTV-a BiH.

Kako je nadalje planirano, na sjednici bi trebao biti predstavljen Model etičkog kodeksa za zaposlenike u pravosudnim institucijama/USAID projekt, te imenovan određen broj nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo