Svijet

Evropska komisija kritikuje AstraZenecu zbog neispunjavanja obaveza

Internet, Fena arhiva

BRUXELLES, 23. marta (FENA) - Vodeća evropska zvaničnica u utorak je oštro kritikovala kompaniju za proizvodnju vakcina AstraZeneca zbog ogromnih manjaka u snabdjevanju 27-članog bloka i upozorila je da bi svaka vakcina koju ta firma proizvede mogla ostati u EU.

Sandra Galina, čelnica odjela za zdravstvo Evropske komisije, poručila je evropskim poslanicima da, iako su proizvođači vakcina poput Pfizera i Moderne najvećim dijelom ispunili svoje obaveze, "problem je s AstraZenecom".

-To je jedan od ugovora s kojima imamo ozbiljan problem- rekla je.

Evropska unija kritikovana je u zemljama članicama i u inostranstvu zbog sporog tempa vakcinacije svojih građana, vakcinušući orprilike trećinu svog stanovništva u poređenju sa zemljama kao što su Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Galina je izjavila da najveća odgovornost leži na AstraZeneci, za koju se očekivalo da bude pokretačka snaga kampanje vakcinacije jer je jeftinija, jednostavnija za transport i trebala je isporučiti ogromne količine vakcina u prvoj polovini godine.

- Nismo primili čak ni četvrtinu tih količina. Mi, naravno, namjeravamo poduzeti akciju jer je to pitanje koje ne može ostati neriješeno - izjavila je Galina, dodajući da bi AstraZeneca mogla očekivati mjere od EU.

EU je već sklopila sporazum s englesko-švedskom kompanijom u augustu prošle godine o nabavci do 400 miliona doza vakcina, prenosi AP.

(FENA) B.D.