Svijet     | 23.03.2021. 14:27 |

Sve manje automobila u Beču

FENA Saopćenje

BEČ, 23. marta (FENA) - Beč je i u toku 2020. godine bio jedina savezna pokrajina Austrije u kojoj je broj automobila padao u odnosu na rast broja stanovnika. 

Prethodne godine su Bečlije 46 posto svojih uobičajenih putovanja prelazili pješice ili biciklom, a samo 27 posto automobilima.

- Automobil u gradu gubi na značaju - smatra Michael Schwendinger ispred Saobraćajnog kluba Austrije (VCÖ).

Sa svega 374 automobila na 1.000 stanovnika u prosjeku, Beč ima daleko najmanju gustoću automobila u poređenju sa ostalim sjedištima pokrajina u Austriji. 

Međutim, to nije uvijek bilo tako - 1985. godine Beč je imao više putničkih vozila po glavi stanovnika od pokrajine Burgenland. Veliki broj automobila je nekada bio znak blagostanja, ali danas se smatra odrazom slabe ponude javnog prijevoza ili nedostupnosti opskrbe. 

Prema podacima organizacije VCÖ, populacija u Beču je prošle godine porasla za 9.962 na 1,92 miliona, dok se broj automobila povećao za 3.859 na 718.819. U osam bečkih okruga je 2020. došlo do pada motorizacije, a u pojedinim okruzima, kao što su Landstraße i Favoriten, taj pad je iznosio više od 1.000 vozila. Ovaj pozitivan trend u Beču vlada već par godina, pa tako i u okrugu Margareten danas ima 2.500 automobila manje, nego 2005. godine, iako tu živi gotovo 1.900 stanovnika više. Dalje širenje mreže javnog prijevoza, posebno na periferiji, će dodatno povećati neovisnost od posjedovanja automobila. Pored toga u ovom gradu, ali i u ostatku države, će se u budućnosti unapređivati koncept Carsharinga, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!