Bosna i Hercegovina     | 23.03.2021. 14:56 |

Turković: Nadam se da će BiH biti u prilici da postane punopravna članica OIC-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. marta (FENA) - Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, tokom posjete Kraljevini Saudijskoj Arabiji, u Džedi održala je odvojene sastanke s predstavnicima OIC-a, IDB-a i Poslovnog vijeća KSA-BiH.

Ministrica Turković je razgovarala sa generalnim sekretarom Organizacije islamske saradnje (OIC) Yousefom bin Ahmed Al-Othaimeenom kada je izrazila nadu da će BiH, koja trenutno ima status posmatrača, biti u prilici da postane punopravna članica OIC-a.

Tokom susreta je razgovarano i o nabavci vakcina i migrantskoj krizi u BiH te je dogovoreno da će OIC, u skladu sa svojim mogućnostima, dati doprinos kada je u pitanju rješavanje migrantske krize.

Ministrica je informirana da Bosna i Hercegovina, iako nije punopravna članica OIC-a, može aplicirati za projekte Fonda solidarnosti u okviru OIC-a.

Na sastanku sa predsjednikom Islamske razvojne banke Bandarom Hajjarom je istaknuto da je važno da BiH bude članica OIC-a, a samim time i Islamske razvojne banke, čime bi ostvarili pristup fondovima i kreditima, što do sada nije bio slučaj.

Naglašeno je da, iako BiH nije punopravna članica, IDB će nastaviti pomagati Bosnu i Hercegovinu kroz projekte, prije svega BBI banke, Sarajevo biznis foruma i Halal foruma.

Savjetnica predsjednika IDB-a Hayat Sindi je prezentirala projekte koje IDB radi u BiH, a čiji je cilj promocija talenata i inovativnih ideja, te osnaživanje žena i mladih. Pohvalila je bh. potencijale u IT sektoru, te iskazala interes za nastavak saradnje sa Ambasadom BiH.

Ministrica Turković se sastala i s kopredsjedavajućim Poslovnog vijeća KSA-BiH Khalidom A. Othmanom i predstavnikom Vijeća saudijskih komora Samijem M. Abdulghanijem.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima za investiranje u Bosnu i Hercegovinu, te je istaknuto da postoji dosta potencijala za saradnju. Privrednici su naglasili da je potrebno ukloniti barijere koje otežavaju investiranje u BiH, te olakšati procedure i pojednostaviti zakonska rješenja u toj oblasti.

Na sastanku je razgovarano i o liberalizaciji viznog režima između dvije zemlje, a ministrica Turković je predstavila oblasti industrije u Bosni i Hercegovini, koje posjeduju veliki potencijal za investiranje, ali i za plasman proizvoda na tržište Saudijske Arabije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskh poslova BiH.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta