Ekonomija     | 23.03.2021. 14:41 |

Vlada BPK će pružiti podršku obrtnicima i privrednicima

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 23. marta (FENA) - Iz Budžeta Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde tokom 2021. godine svim privrednim društvima i obrtnicima, pa tako i ugostiteljskom sektoru, pružit će se adekvatna podrška za saniranje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih COVID-om 19 - rečeno je na današnjoj pres-konferenciji Vlade BPK Goražde.

Ministri privrede te finansija Mensad Arnaut i Esad Kanlić negirali su izjave dijela goraždanskih ugostitelja, prema kojima taj sektor nije dobio pomoć iz kantonalnog budžeta.

- Nemaju mjesta izjave ugostitelja da tom sektoru Vlada BPK nije pomogla. Kroz kantonalni Covid zakon, te program podrške razvoju poduzetništva i obrta za 2020. godinu izdvojeno je više od milion maraka od čega je 161.000 KM usmjerena ugostiteljstvu kroz više javnih poziva - naglasio je ministar privrede Mensad Arnaut.

Dodao je da su i ove godine u budžetu, po Programu podsticaja poduzetništvu i obrtu, planirana sredstva u iznosu od 150.000 KM.

- Pratit ćemo priliv sredstava u budžet i tako ćemo se i ponašati. Cilj Vlade BPK Goražde je pružiti podršku, te smo uputili inicijativu prema višim niovima vlasti da nam pomognu u ovom dijelu, to jeste da nam omoguće korištenje  namjenskih sredstva kako bi se mogao usvojiti novi Covid zakon. Ugostitelje i sve druge koji se nalaze u teškoj situaciji podržavat ćemo kroz njihove aktivnosti i projekte. Moramo voditi računa i o malim preduzećima koja broje do pedeset uposlenika, jer situacija je teška za sve - istakao je Arnaut.

O podršci ugostiteljima govorio je i ministar finansija Esad Kanlić koji po ovlaštenju Vlade BPK obnaša funkciju premijera. Tvrdi kako su isplaćena sva sredstva i obaveze po 'covid zakonu' iz budžeta kantona i da je na račune svih korisnika tih sredstava jučer uplaćen ukupan preostali iznos od 53.000 KM.

- Vlada ima obavezu pomagati svim građanima i poslovnim subjektima na području BPK Goražde ali niko ne može očekivati da bude privilegovan. Vlada je u prošloj godini pokazala da je u stanju da adekvatno reaguje na određene izazove a mislim da će to i u ovoj godini učiniti. Mi očekujemo podršku svih struktura kako bismo zajedno prevazišli ovaj jako težak period u našem kantonu i nema potrebe za dizanje bilo kakvih tenzija jer u ovom trenutku je prioritet da se spase ljudski životi, a poslije ćemo sjesti i razgovarati na koji način možemo riješiti problematiku koja nas je zadesila - kazao je Kanlić.

Udruženje ugostitelja Goražde do daljnjeg je zbog epidemiološke situacije odgodilo za danas najavljene proteste, povodom posljednjih mjera Vlade koje im, kako navode, nanose ogromne štete.

Od Vlade BPK očekuju adekvatnu finansijsku podršku ili će u suprotnom, kako su kazali, biti prinuđeni zatvoriti radnje a uposlenike poslati na biro za zapošljavanje.  

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo