Svijet     | 23.03.2021. 15:35 |

Nizozemska traži da Izrael pojasni zapljenu putne isprave palestinskom ministru

FENA Internet

DEN HAAG, 23. marta (FENA) - Nizozemska je saopćila u utorak da je zatražila od Izraela da pojasni status  palestinskog ministra vanjskih poslova kada  su mu putne dozvole povučene nakon posjete Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) u Den Haagu.

Palestinski zvaničnik izjavio je u nedjelju da  je VIP kartica ministra Riyada al-Malikija, koje Izrael daje visokim palestinskim zvaničnicima da slobodno prelaze granične prelaze, zaplijenjena.

Izraelska vlada odbila je komentirati taj slučaj.

- Otvorili smo to pitanje kod izraelske ambasade i obavijestili smo da je, kao zemlja domaćin, Nizozemska veoma uložila u činjenicu da ICC mora biti u stanju da obavlja svoj rad bez uplitanja - izjavio je portparol nizozemskog ministarstva vanjskih poslova.

Glavna tužiteljica ICC Fatou Bensouda objavila je u ovom mjesecu da će istražiti ratne zločine na palestinskim teritorijama, nakon što je Sud presudio da ima jurisdikciju nad tim slučajem.

- Nećemo biti metom uznemiravanja zato što tražimo pravdu za žrtve zločina počinjenih u Palestini - izjavio je Rawan Sulaiman, čelnik palestinske misije u Nizozemskoj i palestinski predstavnik u ICC.

Sulaiman je pozvao države članice ICC "da podrže integritet, nepristrasnost i nezavisnost ICC, posebno u svijetlu prijetnji s kojima se nastavljaju suočavati i sud i oni koji s njim sarađuju" .

Izrael, koji ne priznaje jurisdikciju ICC, i Sjedinjene Države, koje nisu ratificirale njegov osnivački statut, osudili su istragu ratnih zločina.

Pod administracijom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, Sjedinjene Države uvele su finansijske sankcije Bensoudi i njenom timu.

Bensouda je objavila u decembru 2019. da su počinjeni zločini na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, i imenovala je izraelsku vojsku i palestinske grupe kao što je Hamas kao eventualne počinioce.

Maliki se sastao s tužiteljicom u Den Haagu u prošloj sedmici  kako bi zatražio od nje da ubrza istragu, saopćio je njegov ured, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo