Svijet     | 24.03.2021. 17:44 |

Vijeće UN-a osudilo teška kršenja ljudskih prava u Bjeloruisiji

FENA Internet

ŽENEVA,  24. marta (FENA) - Vijeće UN-a za ljudska prava u srijedu je pozvalo Bjelorusiju da zaustavi nasilnu kampanju protiv miroljubivih demonstranata, tražeći od čelnice UN-a za ljudska prava Michele Bachelet da istraži kršenja prava u vezi s prošlogodišnjim kontroverznim predsjedničkim izborima.

U odvojenom potezu, Sjedinjene Države i 18 drugih zemalja objavili su stvaranje novog tijela za prikupljanje dokaza o zlostavljanjima počinjenim "svakodnevno" u Bjelorusiji, koje ima za cilj privođenje počinilaca pravdi.

Vijeće za ljudska prava glasalo je u korist rezolucije koja žestoko kritikuje vladu bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka i njen odgovor na višemjesečne antivladine proteste.

Tekst "osuđuje aktuelna kršenja ljudskih prava u Bjelorusiji u vezi s predsjedničkim izborima iz 2020., uključjući sistematsko uskraćivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda".

Rezolucija, koju je predstavila Evropska unija, usvojena je s 20 glasova za, sedam protiv i 20 suzdržanih, nakon što je 47-člano vijeće prvo odbacilo 14 raznih amandmana koje su predložili Minsk, Moskva i Peking.

Uoči glasanja, bjeloruski ambasador u UN-u Jurij Ambraževič, osudio je tekst kao "još jedan primjer manipulacije UN-om od strane zapadnih država zbog njihovog političkog interesa".

Nekoliko zemalja oglasilo se u odbranu Bjelorusije, dok je ruski ambasador Genadij Gatilov osudio rezoluciju kao "potpuno neprihvatljivu" i kao "slučaj ekstremnog politiziranja", prenosi AFP.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta