Stranačke aktivnosti     | 24.03.2021. 19:07 |

Saopćenje za javnost SDA

FENA Saopćenje

KO SDA: Odabirom Mtela Vlada KS puni budžet Srbije i kompletnu komunikaciju otvara službama u Beogradu.

Odabirom Mtela za pružanje usluga mobilne telefonije, umjesto BH Telecoma koji je te usluge pružao do sada, Vlada Kantona Sarajevo pokazala je da ne poštuje domaće kompanije, ali i da ne vodi računa o sigurnosnom aspektu modernih komunikacija.

Fortina i Konakovićeva vlada je namjernim razdvajanjem tendera za mobilnu i fiksnu telefoniju, koju Mtel ne posjeduje u Kantonu Sarajevo, kao i odabirom samo na prvi pogled povoljnije ponude, omogućila kompaniji koja je u vlasništvu srbijanskog telekoma da dobije posao i uđe u sistem komunikacija glavnog grada BiH. 

Prema ugovoru objavljenom u medijima, jasno je da je Mtel ponudio nižu ukupnu cijenu od BH Telecoma, ali da je zbog obimnosti ponude i sadržaja, ponuda BH Telecoma ustvari daleko povoljnija. 

Na taj način će novac građana Sarajeva, umjesto u domaćim budžetima, završiti u budžetu Srbije, kroz dobit Mtela. Pri tome su u Vladi KS zanemarili činjenicu da je BH Telecom društveno odgovorna kompanija koja je proteklih godina podržala niz projekata, od kojih je posljednji donacija milion KM za nabavku vakcina.

Posebno je problematičan sigurnosti aspekt, jer je Mtelu i srbijanskom telekomu, na ovaj način omogućen potpuni uvid u komunikaciju Vlade Kantona Sarajevo, te će sve u realnom vremenu biti dostupno Beogradu. 

Naivno je vjerovati da te informacije u Srbiji nikoga neće zanimati. 

Na kraju, teško je ne zapitati se da li bi, naprimjer, BH Telecom mogao dobiti tender za pružanje telekomunikacionih usluga u Gradu Banja Luka i Vladi RS, ili u Beogradu, čak i da ih besplatno ponudi.

 

 

                                                                                                          PRESS SLUŽBA

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo