Bosna i Hercegovina     | 25.03.2021. 07:45 |

Mulaomerović - Građanska inicijativa urodila plodom na izletištu 'Fazanerija'

FENA Edin Jašarević

BRČKO, 25.marta (FENA) -Krajem prošle godine neformalna grupa građana Brčkog je započela akciju čišćenja nekadašnjeg brčanskog izletišta „Fazanerija“.  U međuvremenu ova aktivnost je dobila podršku institucija Vlade Brčko distrikta i već su uočljivi značajni rezultati te inicijative.

Predsjednik udruženja građana „Eco Team Fazanerija“ iz Brčkog Amer Mulaomerović je izjavio da je povod za ovu akciju bio neodgovoran odnos građana ali i nadležnih institucija prema lokalitetu „Fazanerija“ koji je u prijeratnom periodu bio svojevrsni park prirode u neposrednoj blizini grada.

- Prostor Fazanerije je donedavno bio zatrpan divljim deponijama smeća, počevši od krupnog građevinskog  otpada do otpada iz lokalnih mesnica i apoteka. Čašu je prelio trenutak kada smo primijetili da je u decembru prošle godine jedna nepoznata osoba dovezla kaminon automobilskih guma i zapalilo ih s namjerom da iz njih povadi žice kako bi ih moglo prodati na otpadu sekundarnih sirovina. Pozvali smo policiju i Inspektorat Brčko distrikta a nakon toga smo se obratili i Kancelariji za upravljanjem javnom imovinom tražeći da se uključe u rješavanje problema „Fazanerije“. Ubrzo smo formirali udruženje „Ekološki pokret  Eco Team Fazanerija“ smatrajući da više možemo učiniti kao registrirano udruženje nego kao neformalna grupa građana- kazao je Mulaomerović.

On je kazao da su brojnim zahtjevima uspjeli potaknuti reakciju nadležnih institucija Brčko distrikta kako bi se počelo s rješavanjem problema. Već početkom ove godine počelo je čišćenje lokaliteta i u međuvremenu je, prema Mulaomerovićevim riječima, odvezeno oko 200 kamiona otpada. Kancelarija za upravljanje javnom imovinom je angažovala tešku mehanizaciju, bagerima su očišćene divlje deponije smeća i uklonjeno divlje rastinje zbog kojega je donedavno bilo skoro nemoguće ući na Fazaneriju, a u narednom periodu bi bilo važno zaustaviti nelegalnu sječu preostalih stabala borove šume te urediti staze za šetanje.

- Našu inicijativu su podržali i brojni Brčaci koji su svojim donacijama omogućili da kupimo sitni alat i postavimo znakove zabrane odlaganja smeća.  Mi ne znamo u kojem će smjeru ići lokalna vlast kada je u pitanju budućnost nekadašnjeg lovišta i izletišta „Fazanerija“, ali bismo voljeli kada bi te aktivnosti išle u smjeru formiranja parka prirode što bi rezultiralo brojnim koristima. Zdravlje mještana okolnih naselja kao što su Rijeke i Brod ne bi više ugrožavale divlje deponije smeća, a park prirode bi svakao upotpunio turističku ponudu Brčkog te omogućio Brčacima da konačno dobiju uređeno izletište u neposrednoj blizini grada- izjavio je Mulaomerović.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo