Bosna i Hercegovina     | 25.03.2021. 12:56 |

Prša: Neusvajanje Budžeta USK-a do 31. marta uslovilo bi financijsku blokadu

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 25. marta (FENA) - Ministar financija Unsko-sanskog kantona (USK) Vedran Prša potvrdio je kako je Prijedlog kantonalnog budžeta skoro spreman i da bi on morao biti usvojen najkasnije do 31. marta.

-Očekujem da će najkasnije do ponedjeljka Vlada USK-a usvojiti Prijedlog budžeta i uputiti ga u skupštinsku proceduru. Iznos bi trebao biti nešto veći od 235 miliona maraka, a tu su uračunata budžetska, vlastita i namjenska sredstva, odnosno planirani su prihodi transfera od viših nivoa vlasti, te preneseni prihodi iz prošle godine i zato je došlo do povećanja u odnosu na Nacrt budžeta. Mislim da neovisno o tome da li u Kantonalnoj skupštini postoji definirana politička većina, budžet mora biti usvojen, jer će u protivnom naš kanton biti financijski blokiran. Mislim da smo svi svjesni da bi neusvajanje budžeta u ovom momentu bilo skandalozno - izjavio je ministar Prša.

Vlada Unsko-sanskog kantona usvojila je i Prijedlog o visini zdravstvene premije u iznosu od 20 KM, o čemu bi se također ubrzo morali očitovati skupštinski zastupnici.

-Već smo drugi put prošli ovu proceduru, s obzirom na povlačenje ove tačke za decembarsku sjednicu Kantonalne skupštine. Dakle, visina premije ostaje 20 KM, s tim da su boračka populacija i penzioneri uvršteni u određenu oslobađajuću kategoriju - riječi su ministrice zdravstva USK Nermine Ćemalović.

Prezentiran je i podatak kako je Vlada Unsko-sanskog kantona u prošloj godini za poljoprivredu izdvojila više od pet i po milIona maraka, te da su isplaćeni svi poticaji poljoprivrednim proizvođačima.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo