Bosna i Hercegovina     | 25.03.2021. 13:24 |

Tadić iskazala podršku partnerstvu u borbi protiv kriminaliteta i terorizma

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. marta (FENA) - Glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić sa zamjenicom glavnog tužitelja Ozrenkom Nešković i saradnicima, sudjelovala je na sastanku povodom predstavljanja projekta "Partnerstvo protiv kriminaliteta i terorizma", koji je pokrenula Agencija Evropske unije (EU) za obuke djelatnika organa za provedbu zakona (CEPOL) uz partnerstvo Ureda Evropske policije – EUROPOL.

Na sastanku putem video-konferencije, sudjelovali su dužnosnici institucija i agencija za provedbu zakona iz Bosne i Hercegovine, kao i međunarodni eksperti iz EU.

Cilj projekta jeste jačanje kapaciteta nadležnih institucija u zemljama zapadnog Balkana, u oblasti borbe protiv organiziranog kriminala i terorizma, uključujući i prevenciju i borbu protiv nasilnog ekstremizma, kroz jačanje saradnje unutar institucija regiona, kao i EU.

Predstavnici CEPOL-a i EUROPOLA, predstavili su trogodišnji projekat u kojem će međunarodni eksperti zajedno sa dužnosnicima institucija u BiH i regionu, raditi na analizi i procjeni kapaciteta i potreba  institucija i agencija za provedbu zakona u zemljama zapadnog Balkana, te pružati potporu kroz edukacije o modalitetima i riješenjima za efikasno realiziranje zajedničke saradnje, u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma.

Glavna tužiteljica iskazala je potporu tom projektu, koji će svakako biti koristan, budući da Tužiteljstvo BiH već aktivno sudjeluje u operacijama zajedno sa partnerskim institucijama iz zemalja regiona i EU u borbi protiv prekograničnog i međunarodnog kriminala, saopćeno je iz te institucije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'