Bosna i Hercegovina     | 25.03.2021. 13:32 |

Češka Republika osigurava pet miliona CZK za podršku migrantima u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. marta (FENA) - Češka Republika, putem Ministarstva unutrašnjih poslova Češke Republike, pruža Međunarodnoj organizaciji za migracije Ujedinjenih nacija (IOM) pet miliona CZK za humanitarnu podršku migrantima u Bosni i Hercegovini. 

Tim sredstvima Češka će podržati rad IOM-a direktno na terenu u pet Privremenih prihvatnih centara (PPC) u BiH. Taj grant će omogućiti IOM-u da nastavi raditi sa općinskim, kantonalnim i državnim vlastima u pružanju humanitarne pomoći i poboljšanju uslova smještaja migranata.

Od 2015. godine zapadni Balkan postao je jedna od glavnih ruta kojom su migranti, izbjeglice i tražioci azila iz Sjeverne Afrike, Bliskog istoka i Azije krenuli prema Evropskoj uniji (EU) i drugim zemljama zapadne Evrope, neki u potrazi za boljim prilikama, neki bježeći od sukoba i progona.

Iako je BiH ostala na rubu tog fenomena prije 2017. godine, od tada zemlja je postala jedna od glavnih tranzitnih tačaka. Migranti, tražioci azila i izbjeglice iz Sjeverne Afrike, Bliskog istoka i Azije, tranzitiraju Bosnom i Hercegovinom od kraja 2017. godine.

BiH trenutno pruža smještaj za približno 5.350 migranata, tražica azila i izbjeglica u zvaničnim prihvatnim centrima, uključujući centre kojima upravlja država i nevladine organizacije. IOM će donirana sredstva iskoristiti za pružanje potrebnih neprehrambenih artikala kao što su deke, odjeća, higijenski proizvodi itd. migrantima i izbjeglicama smještenim u zvaničnih pet privremenih prihvatnih centara, saopćeno je iz IOM-a.

Ambasadorica Češke Republike u BiH Ivana Hlavsová je potvrdila da je Bosna i Hercegovina niz godina vrlo važan partner Češke i da je stoga njena zemlja spremna da široku razvojnu saradnju upotpuni sa pomoći u ublažavanju migracijske situacije u zemlji.

Izrazila je nadu da će artikli pruženi kroz tu pomoć doći do najpotrebnijih i ohrabrila lokalne vlasti da nastave sa naporima u uspostavljanju efikasnog i sveobuhvatnog upravljanja migracijskom situacijom.

- IOM je zahvalan na inicijativi koju je Češka pokazala u pružanju podrške migrantima u BiH. IOM nastavlja podržavati državne vlasti u upravljanju migracijskom situacijom u zemlji, a novi donatorski angažmani su presudni kako bi se osiguralo da niko ne ostane bez podrške, posebno tokom pandemije - kazala je sub-regionalna koordinatorica za zapadni Balkan i šefica misije IOM-a u BiH Laura Lungarotti.

Taj značajan doprinos će omogućiti Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) da pruži pomoć koja je potrebna hiljadama migranata i lokalnim zajednicama u BiH u kojima su migranti smješteni, navodi se u saopćenju. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'