Bosna i Hercegovina     | 25.03.2021. 15:15 |

Vlada FBiH - Usvojena strategija upravljanja javnim financijama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. marta (FENA) - Federalna vlada je usvojila Strategiju reforme upravljanja javnim financijama (UJF) u Federaciji BiH za razdoblje od 2021. do 2025. godine, koja će biti objavljena na web stranici Federalnog ministarstva financija i dostavljena Parlamentu FBiH radi informiranja

Strategija obrađuje svaki segment upravljanja javnim financijama, od prikupljanja javnih prihoda, upravljanja rashodima, javnim dugom, javnim investicijama do unutarnje kontrole i vanjske revizije, s namjerom da budu provedene značajne reforme. Dokument je izrađen imajući u vidu poseban značaj jačanja ove oblasti za daljnji ekonomski napredak unutar FBiH, te pruži snažan oslonac za reforme čija je provedba planirana u drugim sektorima, kao i da bude u mogućnosti odgovoriti zahtjevima koje proces pridruživanja EU postavlja pred čitavu BiH.

U izradi strategije su sudjelovali Federalno ministarstvo financija i Ured za reviziju institucija u FBiH, a obavljene su konzultacije sa svim kantonima i Savezom općina i gradova FBiH. Provedba Strategije zahtijevat će proaktivno sudjelovanje svih razina vlasti unutar FBiH i proračunskih korisnika FBiH.

Ovo je druga strategija reforme UJF FBiH i kroz nju je planiran nastavak i nadogradnja aktivnosti iz Strategije od 2017. do 2020. godine, kao i nove mjere i aktivnosti. Strategija uključuje ključne reformske mjere i aktivnosti planirane kroz Strategiju razvoja sustava unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru FBiH od 2020. do 2025.

Strategijom su predviđena unaprjeđenja funkcija UJF koje su direktno ili indirektno predmet budućih pregovaračkih poglavlja sa EU, a odnose se na oporezivanje, ekonomsku i monetarnu politiku, carinsku uniju, financijski nadzor, te financijske i proračunske odredbe. Od značaja za proces pristupanja EU, Strategija reforme UJF će podržati dijalog sa EU o reformskim prioritetima za ovu oblast i omogućiti efikasnije korištenje sredstava pretpristupne pomoći EU.

VRATITI NENAMJENSKI UTROŠENA SREDSTVA ZA UVEZIVANJE RADNOG STAŽA

Vlada FBiH je usvojila Izvještaj o kontroli namjenskog utroška preostalog dijela grant sredstava utvrđenih budžetom FBiH za 2019. godinu na poziciji subvencija javnim preduzećima za uvezivanje radnog staža.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je danas zadužila da pokrene aktivnosti povrata nenamjenski utrošenog preostalog dijela grant sredstava u ukupnom iznosu od 1.211.897,54 KM, a Federalni zavod PIO da, bez odlaganja, vrati ta sredstva na Jedinstveni račun Trezora.

Sredstva trebaju vratiti Konfekcija Borac d.d. Travnik (403.664,65 KM za 59 radnika koji nisu korisnici prava, niti su u proceduri rješavanja po zahtjevu za ostvarivanje prava iz PIO), IP Krivaja d.o.o. Zavidovići - u stečaju (19.874,94 KM za pet radnika koji nisu predali zahtjev za penzionisanje, ili im je on odbijen u Federalnom zavodu PIO/MIO, ili su u radnom odnosu), KTK Visoko d.d. Visoko, (33.697,07 KM za sedam radnika koji nisu predali zahtjev za penzionisanje, niti imaju rješenje Federalnog zavoda), te Hidrogradnja d.d. Sarajevo - u stečaju (754.660,88 KM za 36 radnika koji nisu predali zahtjev za penzionisanje, ili je podnesen a nije ostvareno pravo na penziju).

EMISIJA OBVEZNICA ZA IZMIRENJE OBVEZA PO OSNOVI RAČUNA STARE DEVIZNE ŠTEDNJE

Vlada Federacije BiH je donijela Odluku o 13. emisiji obveznica FBiH za izmirenje obaveza po osnovu verifikovanih računa stare devizne štednje. Ova odluka uređuje iznos, uvjete i postupak emisije obveznica radi izmirenja obveza FBiH po osnovi verificiranih računa stare devizne štednje na temelju zahtjeva podnesenih do 31. decembra 2020. godine.

Federacija će emitirati obveznice stare devizne štednje u iznosu od 11.035.199 KM koji predstavlja sumu pojedinačnih verificiranih iznosa, umanjenih za isplaćene gotovinske isplate i poslije otpisa iznosa u feninzima za svakog vjerovnika.

Obveznica je u nematerijaliziranom obliku i vodi se, čuva i prenosi kao elektronski zapis na računu vrijednosnih papira u informacijskom sustavu Registra vrijednosnih papira u FBiH i imatelju daje pravo naplate glavnice i kamata.

Ova, trinaesta emisija, bit će emitirana u jednoj seriji i nosit će datum 31.3.2021. godine. Rok dospijeća je šest mjeseci, odnosno 30. septembra 2021. godine, a vlasnik obveznice ima pravo na pripadajući dio glavnice i kamate obračunate na neisplaćenu glavnicu.

Kamatu, odnosno glavnicu, Federalno ministarstvo financija isplaćuje na dan dospijeća, a najkasnije u roku od 30 dana od dana dospijeća, prijenosom sredstava na račun vlasnika obveznice.

KADROVSKA RJEŠENJA

Vlada FBiH je na četverogodišnji mandat imenovala Marija Glibića za predsjednika, a Ajlu Mešetović i Suvada Džafića za članove Odbora za reviziju JP Filmski Centar Sarajevo.

Nadzornom odboru Medunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo Vlada FBiH je dala prethodne saglasnosti za razrješenje vršilaca dužnosti članova Uprave ovog javnog preduzeća zbog okončane konkursne procedure, te za imenovanje na period od četiri godine Alana Bajića za direktora, Elvedina Begića za izvršnog direktora za promet i usługe u vazdušnom saobraćaju i Samre Pehilj za izvršnog direktora za razvoj aerodroma.

Vlada je prethodne saglasnosti dala i za razrješenje vršilaca dužnosti članova Nadzornog odbora BH Telecoma Sarajevo, zbog isteka mandata, kao i za imenovanje Almira Tahirovića, Amine Pilav, Mirka Rogića, Mugdima Mandžuke, Harisa Delizaimovića i Nedina Dedića za vršioce ovih dužnosti, uime državnog kapitala, do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana