Bosna i Hercegovina     | 26.03.2021. 11:55 |

Demobilisani borci GRAS-a pružili podršku Vladi KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. marta (FENA) - Predstavnici Udruženja demobilisanih boraca GRAS-a održali su danas sastanak sa ministrom za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omerom Osmanovićem na kojem su pružili podršku aktivnostima Vlade KS na poboljšanju uslova rada u tom preduzeću.

Zbog tužbi radnika Grasa, račun firme trenutno je blokiran na 8,2 miliona KM, a radnicima ne mogu biti isplaćene plaće. Informacija o tužbama radnika u vezi primjene Kolektivnog ugovora za komunalnu djelatnost razmatrana je i na jučerašnjoj sjednici Vlade KS.

Grupa radnika tog preduzeća informisala je Vladu KS da postoje sumnje da su namjerno ili nemarom, nestručno vođenim postupcima ranijih uprava preduzeća pred sudom utvrđeni pa i dosuđivani tužbeni zahtjevi u iznosima višim nego što bi po obračunu trebali biti. Ukoliko bi se potvrdile navedene sumnje, to bi značilo da su dosuđena, isplaćena ili su u procesu pred sudom potraživanja u iznosima višim od onih koji tužiocima prema propisima pripadaju. Time se Gras, koji je ionako u veoma teškom finansijskom stanju, gura u još veću dubiozu.

- Mi podržavamo sve aktivnosti Vlade i Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom da se izvrši revizija i utvrdi činjenično stanje. Zajednički cilj svima treba da nam bude stvaranje respektabilnog preduzeća koje će građanima isporučiti kvalitetan gradski prijevoz -rekao je predsjednik Udruženja demobilisanih boraca GRAS-a Muamer Hodžić. 

Ministar Osmanović istakao je da je jedan od glavnih prioriteta Vlade Kantona Sarajevo kvalitetniji javni gradski prijevoz i izgradnja cestovne infrastrukture. Zbog toga je pokrenuta nabavka 25 novih trolejbusa, izgradnja trolejbuske mreže do Vogošće, rekonstrukcija tramvajske pruge i nabavka novih tramvaja, saopćeno je iz Službe za protokol i pres Kantona Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta