Bosna i Hercegovina     | 26.03.2021. 12:50 |

Osmanović: Pomoć hrabrim ženama Udruženja žrtava rata Foča 92- 95

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. marta (FENA) - Članice Udruženja žrtava rata Foča 92-95, koje je predvodila predsjednica Halida Konjo-Uzunović, posjetile su danas ministra za boračka pitanja KS Omera Osmanovića.

To udruženje, po riječima Uzunović, čine žene koje su prošle strahote tokom proteklog rata, ali i u miru jer su svjedočile pred različitim sudovima i pomogle u osudi ratnih zločinaca.

- Mi želimo da radimo i za to nam je potrebno nabaviti dvije industrijske mašine za šivanje, da bi svoje proizvode mogle plasirati na tržište - poručila je Uzunović.

Navela je da je načelnik Općine Centar Sarajevo najavio da će finansirati troškove iznajmljivanja poslovnog prostora, narednih godinu dana.

Ministar je rekao da nikad ne treba zaboraviti koliko su te žene hrabre, ponosne i snažne, bez obzira na sve što su nažalost morale proći te da će uvijek udovoljiti njihovim skromnim potrebama jer one tačno znaju šta žele i koji su njihovi planovi.

Udruženje žrtava rata Foča 92-95, koje je osnovano 30. marta 2018. godine u sudskom registru Trebinja sa sjedištem u Foči, okuplja žene žrtve rata, bivše logoraše te članove porodica poginulih i nestalih.

- Članice tog udruženja, osim pomaganja u procesuiranju ratnih zločina, također učestvuju u traženju nestalih te vraćanju imovine koja je prisilno oduzeta prognanim iz Foče. Prema dostupnim podacima u Foči je tokom proteklog rata ubijeno više od 3.000 Bošnjaka, dok je 1.512 nestalih žrtava s tog područja - saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta