Bosna i Hercegovina     | 26.03.2021. 13:11 |

Crveni križ grada Bihaća uz pomoć inozemnih donatora otvorio novu kuhinju

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 26. marta (FENA) - Bihaćka gradska organizacija Crvenog križa je uz pomoć organizacije "Balkan Route" iz Beča i italijanske "Ipsie" osigurala i adaptirala potreban prostor za novu kuhinju, u kojoj će se pripremati dnevni obroci za migrante i izbjeglice.

"Organizacija "Balkan Route" obezbijedila je sredstva za jednogodišnje iznajmljivanje i adaptaciju prostora u bihaćkom naselju Vedro Polje, nabavku velike hladnjače, kao i određenih aparata. Značajna pomoć je stigla i od "Ipsie" u vidu nabavke namirnica, odnosno aparata i mašina za pripremu hrane. Sada smo zaista dobili adekvatan prostor i sve neophodnosti s kojima ćemo lakše omogućiti, a zatimi distribuirati svakodnevne obroke za oko 1.500 migranata i izbjeglica u prihvatnim kampovima "Lipa" i "Borići", kazao je sekretar Crvenog križa grada Bihaća Selam Midžić.

Na ovaj način su stvoreni i svi preduslovi za pripremanje i posluživanje dva kuhana obroka dnevno za sve korisnike usluga u spomenutim privremenim prihvatnim kampovima i to bi se trebalo vrlo brzo realizirati.

"Moram odmah reći da Crveni križ Unsko-sanskog kantona svakodnevno osigurava doručak, dok smo se mi do sada brinuli za kuhani obrok u vrijeme ručka. Sada imamo uslove za pripremu i uvođenje još jednog kuhanog obroka u večernjem terminu, naravno za večeru. Tako ćemo u novoj kuhinji dnevno pripremati i do 3.000 kuhanih obroka", dodao je Midžić.

Istaknuto je i kako će nova kuhinja u slučaju potrebe biti na usluzi i lokalnom stanovništvu u stanju potrebe, naročito ukoliko dođe do eventualnog drastičnog pogoršanja zdravstveno - epidemiološke situacije i maksimalnog pooštravanja mjera ponašanja.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta