Svijet     | 26.03.2021. 15:54 |

Sjedinjene Države ponovo otvaraju diplomatske kanale komunikacije s Palestinom

FENA Internet

NEW YORK,  26. marta (FENA) - Washington će "ponovo otvoriti diplomatske kanale komunikacije" s Palestinom koji su bili prekinuti tokom administracije prethodnog predsjednika Donalda Trumpa, poručila je američka ambasadorica u Ujedinjenim nacijama Linda Thomas-Greenfield Vijeću sigurnosti.

- Od januara je naš diplomatski angažman rukovođen premisom da održivi napredak ka miru mora biti zasnovan na aktivnim konsultacijama obje strane - poručila je Thomas-Greenfield video konferenciji vijeća posvećenoj izraelsko-palestinskom pitanju.

- U tom cilju, naša administracija poduzet će korake ka ponovnom otvaranju kanala komunikacije koji su bili prekinuti tokom prethodne administracije. Naš angažman ima isti cilj izgraditi podršku mirnom rješenju izraelsko-palestinskog sukoba - kazala je američka ambasadorica.

Iako je izrazila "kontinuiranu podršku Izraelu" svoje zemlje, Thomas-Greenfield je istaknula kako Sjedinjene Države "žele da vide da i Izraelci i Palestinci čine korake ka dvodržavnom rješenju".

Po pitanju dvodržavnog rješenja "pod čelništvom predsjednika Joa Bidena, Sjedinjene Države ponovo su se obavezale na viziju obostrano dogovorenog rješenja po kome Izrael živi u miru i sigurnosti pokraj solidne palestinske države".

- Vjerujemo da je najbolji način da se osigura budućnost Izraela kao demokratske i jevrejske države da se podrže legitimne aspiracije palestinskog naroda da ima vlastitu državu i da živi u miru i dostojanstvu - kazala je.

Thomas-Greenfield je istaknula da je Biden obnovio američke programe pomoći koji podržavaju ekonomski razvoj i dodjelu humanitarne pomoći za palestinski narod.

- Konkretno, Sjedinjene Države sa zadovoljstvom objavljuju 15 miliona dolara humanitarne pomoći za najranjivije zajednice na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze - kazala je.

Bivši američki predsjednik Donald Trump ukinuo je pomoć Palestincima vrijednu stotine miliona dolara, i tokom njegovog mandata američki diplomatski kontakti s Palestincima praktično su prekinuti.

Nakon što je Trump proglasio Jerusalem prijestonicom Izraela u decembru 2017., Palestinske vlasti prekinule su sve zvanične odnose s Bijelom kućom i State Departmentom, iako se sigurnosna saradnja nastavila, prenosi Xinhua.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana