Bosna i Hercegovina     | 26.03.2021. 17:01 |

Općina Ilidža predstavila Standarde integriteta i transparentnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. marta (FENA) - Općina Ilidža je danas predstavila Standarde integriteta i transparentnosti u postupcima zapošljavanja, dodjele novčanih sredstava pojedincima, neprofitnim organizacijama i privredi putem javnog poziva, javnih nabavki, izdavanja dozvola i saglasnosti te inspekcijskih poslova u kojim postupa Općinska uprava.

Standardi su izrađeni u saradnji s projektom „Pilotiranje mehanizama transparentnosti i integriteta organa vlasti na kantonalnom i lokalnom nivou u BiH”, a kojeg finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva putem sredstava UK Aid-a i provode TAF Western Balkans i Lucid Linx Sarajevo.

Učesnicima prezentacije su se obratili britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matt Field i načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur.

Ambasador Field se zahvalio Općini Ilidža na dosadašnjoj saradnji te istaknuo da „kada građani imaju pitanja, trebaju imati mogućnost da na njih dobiju odgovore“. 

- Lokalne uprave koje proaktivno pružaju informacija koje su građanima bitne, time pokazuju da su im interesi građana i njihov boljitak izuzetno važni. Ovaj projekat koji finansira Ujedinjeno Kraljevstvo pomaže Općini Ilidža da dodatno poboljša svoje usluge i bude transparentnija, sve na dobrobit građana – naveo je on. 

Načelnik Općine Ilidža se zahvalio na podršci Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i izjavio da će biti donesena odluka kojom će biti usvojeni Standardi integriteta i transparentnosti u postupanju Općine Ilidža, a koji će na ovaj način postati obavezni vodič za postupanje zaposlenih u općinskoj upravi.

Standardi su identificirani na osnovu prethodno analiziranih rizika za integritet i transparentnost, kao i na osnovu provedene ankete među stanovništvom Općine Ilidža o radu općinske uprave u postupcima zapošljavanja, dodjele novčanih sredstava pojedincima, neprofitnim organizacijama i privredi putem javnog poziva, javnih nabavki, izdavanja dozvola i saglasnosti te inspekcijskih poslova.

Namjera Standarda je da se osigura građanima transparentan uvid u rad Općinske uprave i iskaže jasno opredjeljenje da su stavovi građana i njihove potrebe osnovne odrednice za rad Općine. 

Standardi za postupanje će biti dostupni na web stranici Općine Ilidža, kako bi svi korisnici usluga bili na jednostavan i brz način upoznati sa njihovim sadržajem – saopćeno je iz te općine.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu