Kultura     | 27.03.2021. 15:19 |

Sarajevska pozorišta - Sjećanje na Dragana Jovičića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27.marta (FENA) - Svjetski dan pozorišta obilježava se 27. marta, i tad jedan umjetnik ili umjetnica dobiju čast da napišu pismo povodom tog dana, koje se čita u svim državama.

Tradicija je i da osim čitanja pisma, pozorišta organizuju predstave ili neki drugi kulturni sadržaj.

Ove godine, zbog pandemije COVID-19, pozorišta su prisiljena da privremeno zatvore svoja vrata.

Upravo to je slučaj i sa sarajevskom pozorišnom scenom.

Ipak, kao i uvijek u nepredviđenim i nepovoljnim okolnostima, sarajevski kulturni radnici i radnice su se okrenuli jedni drugima i odlučili da zajednički  obilježe taj datum u znak solidarnost i podrške, ne samo jedni drugima, već i svim kulturnim radnicima širom svijeta.

Tako su Narodno pozorište Sarajevo, Festival MESS, Kamerni teatar 55, Sarajevski ratni teatar SARTR i Pozorište mladih Sarajevo odlučili da večeras, u 20 sati, na svojim Youtube kanalima i društvenim mrežama emituju dramsku predstavu „Ay, Carmela“ reditelja Roberta Raponje,  nastalu u produkciji SARTR-a.

Prije samog emitovanja predstave, poruku povodom Svjetskog dana pozorišta, koju je ove godine napisala glumica Helen Mirren, pročitat će bh. glumica, prvakinja Sarajevskog ratnog teatra, Selma Alispahić.

Alispahić je jedna od glavnih uloga u predstavi „Ay, Carmela“, a njen partner u toj predstavi je bio sarajevski glumac Dragan Jovičić, koji je preminuo od posljedica koronavirusa. 

Sarajevska pozorišta i Festival su odlučili da na taj način odaju počast svom velikom prijatelju i kolegi koji je svojim ulogama zauvijek obilježio sarajevsku pozorišnu scenu.

Helen Mirren, pozorišna, televizijska i filmska glumica iz Ujedinjenog Kraljevstva koja je ove godine napisala poruku za Svjetski dan pozorišta poručuje da je proteklo razdoblje bilo teško za izvedbe uživo, a mnogi su se umjetnici, tehničari i pozorišni saradnici našli na kušnjama u profesiji koja je ionako ispunjena nesigurnošću.

Ipak kako je napisala  Mirren možda im je upravo ta uvijek prisutna nesigurnost omogućila da lakše prežive oslonivši se na svoju hrabrost i dosjetljivost.

- Njihova je mašta u ovim novim okolnostima već pronašla nove domišljate, zabavne i dirljive načine komunikacije, dijelom, naravno, zahvaljujući i internetu.

Ljudska bića jedna drugima pričaju priče otkad su se pojavila na ovom planetu. Ta će prekrasna kultura pozorišta opstati dok god budemo živi.

Kreativni nagoni pisaca, dizajnera, plesača, pjevača, glumaca, muzičara i režisera nikad neće biti ugušeni, a u bliskoj budućnosti opet će procvati, ispunjeni novom energijom i novim razumijevanjem svijeta koji svi zajedno dijelimo.

Jedva čekam! - navodi se u poruci koju je za Svjetski dan pozorišta poslala pozorišna, televizijska i filmska glumica Helen Mirren.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana