Svijet     | 28.03.2021. 18:25 |

Armenski premijer Pašinjan podnijet će ostavku uoči novih izbora

FENA Internet

EREVAN, 28. marta (FENA) - Armenski premijer Nikol Pašinjan potvrdio je da će dati ostavku na tu poziciju narednog mjeseca te zatražiti održavanje novih izbora, zbog pritiska nakon katastrofalnog poraza od Azerbejdžana u prošlogodišnjem ratu zbog pokrajine Karabah.

Međutim, armenski lider rekao je da se ne namjerava prestati baviti politikom, već da planira ostati na mjestu vršioca dužnosti premijera tokom kampanje prije općih izbora na kojima planira da se kandidira.

Prema armenskom ustavu, parlament se mora raspustiti prije provođenja prijevremenih izbora. To zauzvrat zahtijeva da premijer podnese ostavku te da poslanici ne smiju imenovati nikog na tu poziciju u roku od dvije sedmice.

Podrška populističkom lideru, koji je na vlast došao na leđima masovnih protesta 2018. godine, narasla je nakon prošlogodišnjeg oružanog sukoba oko regije Karabah. Pretežno armenska regija susjednog Azerbejdžana dobila je de facto neovisnost devedesetih godina.

Međutim, odnos snaga se promijenio nakon što je Azerbejdžan, uz podršku bliskog saveznika Turske, povratio mnoge teritorije 90-tih godina, javlja Russia Today.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti