Stranačke aktivnosti     | 29.03.2021. 10:57 |

Saopćenje za javnost Stranke penzionera-umirovljenika BiH

FENA Saopćenje

STRANKA PENZIONERA /UMIROVLJENIKA BOSNE I HERCEGOVINE (SPU BiH)

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Pozivamo Vladu FBiH da iznađe rješenje za usklađivenje penzija.

Sadržaj pod naslovom "Penzioneri podržali Vladu i premijera Novalića, nastavak saradnje" objevljen 26.03.2021.godine  na portalu „Vijesti.ba“ je nekorektan.prema penzionerima. Ne radi se o podršci "penzionera" jer njih nije niko nizašta ni pitao. Podršku je pružilo rukovodstvo "Saveza udruženja penzionera FBiH" i bilo bi profesionalno i korektno tako i objaviti pod tim naslovom, a ne „penzioneri podržali“...

Stranka penzionera-umirovljenika BiH, prati situaciju i generelno ukupno stanje u BiH, koje je jako složeno i zabrinjavajuće. Imajući u vidu uslove u kojima djeluje Vlada FBiH, uglavnom njen rad podržavamo, ali ne možemo podržati zaključak da nema usklađivanja penzija što je regulisano Zakonom o PIO, jer je preko 300 hiljada penzionera egzistencijalno ugroženo i nalaze se ispod granice siromaštva.

U uslovima prisutne pandemije, penzioneri nisu u stanju dodatno izdvajati sredstva za zdravstvenu zaštitu i liječenje, kao i za rast troškova potrošačke korpe. Nehumano je  i neodgovorno imati površan pristup stanju preživljavanja tolikog broja osiromašenih penzionera.

Apelujemo da Vlada FBiH, sve vlade kantona i navladine organizacije koje se bave socioekonomskim problemima, a posebno Udruženje penzionera, trebaju neupitno ovom problemu prilaziti u kontinuitetu odgovorno i pokazati senzbilitet i  veću brigu za ukupno stanje preživljavanja najugroženije populacije bez obzira da li su to penzioneri ili neka druga kategorija.

Pozivamo Vladu i rukovodstvo „Saveza UP FBIH“ da se jasno očituju  na koje su interesne grupe mislili kada su rekli da neće dozvoliti da iste urušavaju  stabilnost penzionog fonda, penzioneri to trebaju znati.

Stranka penzionera-umirovljenika BiH se zalaže i zalagat će se i u buduće za sveobuhvatniji pristup svih nadležnih i zaduženih institucija za rješavanja ovih i drugih posebno važnih pitanja.

 

Predsjednik SPU BiH

                                                                                                             Dževahid Sokić, s.r.

 

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta