Bosna i Hercegovina     | 30.03.2021. 07:39 |

Predstavnički dom PSBiH o smjeni ministra Miloša Lučića

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 30. marta (FENA) - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra Odluku o potvrđivanju smjene ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Miloša Lučića.

Odluku o smjeni ministra Lučića donio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, jer je Demokratski narodni savez (DNS), na čiji je prijedlog Lučić imenovan za ministra, napustio vladajuću koaliciju i prešao u opoziciju.

S obzirom da je DNS donio odluku o napuštanju koalicije i daljem opozicionom djelovanju, a imajući u vidu da trenutni saziv Vijeća ministara BiH u svom radu nema podršku predstavnika DNS-a u Predstavničkom domu PSBiH, donesena je ovakva odluka, navedeno je u njenom obrazloženju.

Odluka stupa na snagu danom potvrđivanja od strane Parlamentarne skupštine BiH.

Poslanici bi trebali razmatrati i principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a kojim se omogućava bolja zaštita svjedoka. 

Na dnevom redu bi trebalo da se nađu i Informacija Agencije za javne nabavke BiH i Informacija Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, koje su dostavljene u skladu sa zaključkom Predstavničkog doma usvojenim na prošloj sjednici, a kojim se ove dvije institucije zadužuju da dostave informaciju o neophodnim uvjetima, preprekama i svim raspoloživim solucijama za hitnu nabavku vakcina protiv koronavirusa.

Pred poslanicima bi se trebao naći i Prijedlog zaključka o formiranju Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva BiH, čiji je predlagač Zajednički kolegij oba doma.

Zaključkom je predviđeno da u Interresornu radnu grupu Predstavnički dom i Dom naroda državnog parlamenta imenuju po tri člana i Vijeće ministara BiH tri člana.  

Iz Predstavničkog doma to su: Snježana Novaković-Bursać, Alma Čolo i Borjana Krišto, a iz Doma naroda Bariša Čolak, Sredoje Nović i Munib Jusufović.

Definirano je da će Interresorna radna grupa za izmjenu izbomog zakonodavstva BiH po potrebi konsultirati stručnjake iz nevladinog sektora, Centralne izborne komisije BiH, akademske zajednice i druge.

Predstavnički dom trebao bi razmatrati i Informaciju o stanju sigurnosti u Bosni i Hercegovini u 2018. i 2019. godini, kao i Prijedlog strategije za prihvat i integraciju državljana BiH koji se vraćaju u BiH po osnovu sporazuma o readmisiji i Akcioni plan za period 2020 – 2023. godine.

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i Plan prioriteta za parlamente u BiH za ubrzanje procesa evropskih integracija, kao i nekoliko poslaničkih inicijativa.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana