Svijet     | 30.03.2021. 11:20 |

Svjetski lideri: Potrebno globalno rješenje za prevazilaženje pandemije COVID-19

FENA Internet

LONDON, 30. marta (FENA) - Lideri 24 države i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) potpisali su zajedničko otvoreno pismo u kojem su istakli da je svijetu potrebno globalno rješenje za prevazilaženje pandemije COVID-19 i njenih posljedica, baš kao što je bilo potrebno i za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Pismo je objavljeno u utorak u brojnim medijima, uključujući i list “The Telegraph“, a napisano je na tragu jučerašnje poruke ministara zdravstva zemalja G7 koji su naveli da je pandemija bolan podsjetnik da niko u svijetu ne može biti siguran dok sigurnost ne bude garantirana svima.

Među liderima 24 zemlje koje su potpisale pismo su i britanski premijer Boris Johnson, francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel, a potpisao ga je i generalni direktor WHO-a Tedros Ghebreyesus.

Potpisnici pozivaju međunarodnu zajednicu na hitno okončanje izolacionizma i nacionalizma i propagiranje nove ere solidarnosti i globalne saradnje.

“Pandemija COVID-19 je najveći izazov sa kojim se svijet suočava još od 1940-tih godina“, navodi se u pismu.

Podsjetivši kako su svjetski lideri tih 40-tih godina prošlog stoljeća na katastrofalnim posljedicama svjetskih ratova sjeli i dogovorili multilateralni sistem sa jasnim ciljevima promocije zajedničkog građenja mira, prosperiteta, zdravstvenog sistema i sigurnosti.

“Danas gajimo istu nadu da u jeku zajedničke borbe za prevladavanje pandemije možemo izgraditi snažniju međunarodnu zdravstvenu arhitekturu koja će štititi buduće generacije", navodi se u pismu, prenosi Anadolu Agency (AA).

U tekstu se dalje kaže da bi svojevrsni sporazum o pandemiji tebao dovesti do veće međusobne odgovornosti i podijeljene odgovornosti, transparentnosti i saradnje u međunarodnom sistemu.

“Glavni cilj tog sporazuma bio bi poticanje na angažman kompletne vlasti i cijelog društva, jačanje nacionalnih, regionalnih i globalnih kapaciteta i otpornosti na buduće pandemije“, ističe se u pismu.

To uključuje snažno jačanje međunarodne saradnje na poboljšanju sistema uzbunjivanja, razmjene podataka, istraživanja i lokalne, regionalne i globalne proizvodnje i distribucije medicinskih i javnih zdravstvenih dobara kao što su vakcine, lijekovi, dijagnostika i zaštitna oprema.

Čelnici 24 države i WHO-a su također poručili da sve zemlje moraju iskoristiti priliku da se okupe kao globalna zajednica za mirnu saradnju koja će prevladati ovu krizu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo