Bosna i Hercegovina     | 30.03.2021. 11:59 |

SUMIT radi na pilot projektu eDnevnik za 22 škole

FENA Saopćenje

MOSTAR, 30. ožujka (FENA) - Centar za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru (SUMIT) trenutno radi na pilot projektu eDnevnik koji je počeo s radom sredinom školske godine za 22 škole.

"U SUMIT-u smo počeli s elektroničkim identitetom. Napravili platformu za digitalnu evidenciju matičnih knjiga eMatica koja je središnja platforma cijeloga projekta. Sada radimo na eDnevniku, ali važno je naglasiti da fizički dnevnik još postoji", kazao je u emisiji SUM TV-a voditelj SUMIT-a Tomislav Volarić te dodao kako je SUMIT prepoznatljiv nositelj digitalizacije cijele vertikale obrazovanja od osnovnih do srednjih škola. Riječ je o 135 škola, odnosno preko 40 tisuća učenika i više od pet tisuća nastavnika, a cilj je digitalizaciju uvesti i u vrtiće.

SUMIT je osnovan po uzoru na centre u Hrvatskoj, odnosno Carnet - Hrvatska akademska i istraživačka mreža i Srce - Sveučilišni računski centar u Zagrebu. Volarić je kazao kako smo kao hrvatski narod u Bosni i Hercegovini mali da bismo imali takve dvije institucije koje bi radile odvojeno.

"Stoga smo odlučili da SUMIT bude jedna institucija koja obuhvaća sve, a platforma je napravljena na Sveučilištu u Mostaru i ponosan sam na instituciju i naše IT studije gdje smo skupili otprilike 15 programera, što je zavidna brojka, jer su svi završili studij na našem Sveučilištu", objasnio je Volarić.

Navodi i kako su do sada napravili određene iskorake, što pokazuje činjenica da  Carnet koristi dio njihovih usluga.

"On nije samo institucija za pomoć pri implementaciji eDnevnika nego i u cijeloj priči digitalizacije. Dobili su projekt Europske unije 'eŠkola' u vrijednosti od milijardu kuna pri čemu sudjelujemo i mi i radimo im neke usluge. Upravo takve projekte želimo pisati i mi, jer kada bismo aplicirali i dobili toliko vrijedne projekte onda bismo mogli i opremiti škole, a ravnatelji se ne bi brinuli imaju li dovoljno laptopa, zadovoljavajući internet i slično", objasnio je Volarić.

Da su roditelji prezadovoljni, a nastavnici jako zainteresirani za eDnevnik potvrdio je u emisiji SUM TV-a Đuro Raguž, ravnatelj OŠ Lipanjske zore Višići.

"Radimo edukacije za nastavnike u školama i nadamo se da ćemo ih do lipnja osposobiti za ovakav rad, jer je oduševljenje bilo veliko, a posebno od roditelja. S obzirom na to da je u tijeku pandemija, pa time i zabrana dolaska u škole, roditelji žele vidjeti ocjene, a sada imaju tu priliku u bilo kojem trenutku", kazao je ravnatelj Raguž te dodao kako je eDnevnik potpuno pregledan, praktičan i jednostavan za uporabu.

Putem aplikacije roditelji imaju uvid u osobne podatke, ocjene, izostanke, bilješke, planirani raspored pisanih zadaća i ostale podatke o djetetu koje su predmetni nastavnici i razrednik unijeli u eDnevnik. Svaki roditelj ima svoje korisničko ime i lozinku koju kreira škola i kada uđu u sustav sve im je vidljivo na jednome mjestu. Prosvjetnim djelatnicima će se smanjiti posao oko papirologije, neće biti potrebno dešifrirati rukopise kao u fizičkom dnevniku te će se smanjiti stres oko ručnog ispisivanja svjedodžbe.

SUMIT Dnevnik značajno smanjuje višestruki unos istih podataka, a na kraju školske godine iz dnevnika u maticu prenose se predmeti, ocjene, ispiti, izostanci, pedagoške mjere i vladanje učenika.

"Nadam se da će u roku do tri godine svih 135 škola koristiti eDnevnik. To je naša misija i vizija koju ćemo sigurno ostvariti. Planiramo svim školama izraditi zajedničku web stranicu koja će biti na našim serverima i s našim sigurnosnim standardnima, a na koju će škole postavljati sadržaj", objasnio je Volarić, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Sveučilišta u Mostaru. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom