Svijet     | 30.03.2021. 12:29 |

Na protestima u Mijanmaru ubijeno više od 500 ljudi

FENA Internet

YANGON, 30. marta (FENA) - Broj ubijenih demonstranata protiv vojnog puča u Mijanmaru nadmašio je 500, saopćila je nadzorna grupa u utorak.

Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP) procijenilo je broj ubijenih u demonstracijama na 510, nakon što je još 14 ljudi izgubilo život od snaga sigurnosti u ponedjeljak.

Pogoršana situacija u Mijanmaru izazvala je zabrinutost u međunarodnoj zajednici, posebno nakon 110 poginulih o kojima je javljeno samo u subotu, dok je EU to nazvala „danom terora“.

Posljednje akcije gušenja protesta zabilježene su u kvartu Yangona Južni Dagon, gdje je, prema navodima svjedoka, tokom protekla dva dana vojska provodila kampanju razaranja i izbacivala je smeće po kompletnim kvartovima.

Generalni štrajkački komitet nacionalnosti, jedna od vodećih grupa koje stoje iza protesta, u ponedjeljak je zatražila od mijanmarskih etničkih oružanih grupa da stanu na stranu demonstranata.

U utorak su tri takve grupe prihvatile poziv.

One su u zajedničkom saopćenju „oštro osudile“ akcije vojske i saopćile su da dijele žalost članova porodica onih koji su izgubili živote boreći se za Mijanmar.

Vojska mora odmah zaustaviti nasilje i angažovati se u političkom dijalogu, navode u saopćenju Vojska nacionalnog demokratskog saveza, Oslobodilački front države Palaung i Vojska  Arakana.

- Ukoliko vojska Mijanmra ne učini nešto po navedenim činjenicama i nastavi s ubistvima, naše tri partnerske grupe sarađivat će sa svim nacionalnostima u mijanmarskoj proljetnoj revoluciji – dodaje se u saopćenju, prenosi dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'