Bosna i Hercegovina     | 04.04.2021. 10:05 |

Radovi na tunelu Crnaja teku po planu, pauza od početka juna

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 4. aprila (FENA) - Radovi na rekonstrukciji tunela Crnaja, na magistralnom putu M17 između Konjica i Jablanice, za sada teku po planu i zacrtanom dinamikom, a maksimalna čekanja vozača na prolazak kroz tunel kreću se od sedam do devet minuta, potvrđeno je Feni iz JP Ceste Federacije BiH.

U tunelu se trenutno izvode betonski radovi na podnožnom svodu i temeljima kako bi se stvorili uslovi za izradu hidroizolacije i sekundarne obloge.

Također se izvode radovi na reprofilaciji postojeće betonske obloge na oporcima i kalotnom dijelu tunela, a tim radovima stiču se uslovi za polaganje drenaže i hidroizolacije u tunelu.

"Obzirom na to da je planirano u toku ljetnih mjeseci da se stvore uslovi za dvosmjerni saobraćaj uglavnom su planirani radovi na temeljima, podnožnom svodu, polaganju drenaže i stvaranju uslova za izradu hidroizolacije u tunelu. Pauza će trajati od početka juna do kraja augusta mjeseca", istakli su iz JP Ceste FBiH.

Do sada se maksimalna čekanja učesnika u prometu na prolazak kroz tunel kreću od sedam do devet minuta, a iz tog poduzeća navode kako nastoje da održe taj ritam.

"U dosadašnjem periodu od početka radova ulažu se maksimalni napori da se sačuva ovaj trend zadržavanja. Uglavnom za vikende se dešava pojačani promet kada se propuštanje kolona vrši ručno s radnicima. To se radi tako da se propušta ona strana tunela na kojoj se saobraćaj više nakuplja te se zaista sve čini da učesnici u prometu imaju što kraća zadržavanja na prolaz kroz tunel Crnaja", naglasili su iz Javnog poduzeća Ceste. 

Što se tiče pandemije, naveli su kako je trenutno stanje na gradilištu zadovoljavajuće, ali da je u ovim okolnostima teško predvidjeti može li doći do problema zbog covid- 19.

"Naša očekivanja su da će ideja nabavke vakcine pokrenuta od strane privrednog sektora, a za koju su zainteresirani i učesnici u realizaciji projekata, biti i realizovana što bi zaista bilo dobro za građevinsku operativu obzirom na to da je započeto puno projekata u cestogradnji", poručili su iz JP Ceste FBiH.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom