Bosna i Hercegovina     | 30.03.2021. 14:13 |

Di Maio razgovarao s članovima kolegija dvaju domova PSBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. marta (FENA) - Članovi kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas sa ministrom vanjskih poslova Republike Italije Luigijem Di Maiom.

Članovi rukovodstva domova zahvalili su visokom gostu na svesrdnoj pomoći koju prijateljska Italija pruža Bosni i Hercegovini i našem putu ka evropskim integracijama.

Pri tome je, kako je rečeno, značajna podrška kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu.

Tokom današnjeg razgovora neizostavna tema bila je aktuelna situacija vezana za pandemiju koronavirusa.

Istaknuto je da mehanizam COVAX nije odgovorio očekivanjima i po riječima ministra Di Maioa nužno ga je najozbiljnije preispitati i izvući pouke iz situacije u kojoj su zemlje sa više novca preskakale siromašnije.

To je, kako je istaknuto, poremećaj koji se mora sanirati da bi bilo povraćeno izgubljeno povjerenje u međunarodne institucije.

Ministru Di Maiou danas je upućena molba da, koliko je u prilici, pomogne isporuci vakcina iz programa COVAX za koja je naša zemlja uplatila značajna sredstva.

Najvažniji vanjski izazovi sa kojima se BiH susreće, kako je danas istaknuto, su put ka članstvu u euroatlantskim integracijama i migranstka kriza.

Na unutarnjem planu izazovi su vezani za izmjenu izbornog zakonodavstva i preostala ključne prioritete koje zemlja treba da ispuni kako bi dobila preporuku za otvaranje pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji.

S tim u vezi, zajednički je istaknuto očekivanje da će 2021. predstavljati godinu u kojoj će biti okončan taj proces i biti dobijen kandidatski status, što bi predstavljalo i snažan poticaj brojnim daljim reformama u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta