Bosna i Hercegovina     | 30.03.2021. 14:08 |

Tegeltija: Nisam sretan što su građani BiH odlazili u Srbiju na vakcinaciju

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 30. marta (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD) kazao je da nije sretan zbog toga što su građani Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja iz regiona odlazili u Srbiju da se vakcinišu, jer u BiH nije osiguran dovoljan broj vakcina. 

Naime, poslanik SDP-a BiH u Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović na današnjoj sjednici pitao je Tegeltiju da li ga je stid biti na čelu Vijeća ministara BiH koje je zajedno sa ostalim odgovornim natjeralo ljude da u jednom danu voze 500, 700, 1.000 kilometara da bi povećali sebi i svojim bližnjim šansu za život, vakcinišući se u susjedstvu, umjesto da to pravo dobiju u svojoj zemlji.

- Što se tiče mene i moje lične odgovornosti koja pokušava kroz medije da se nametne meni i mojoj političkoj partiji, to apsolutno ne stoji. U Bosni i Hercegovini je u ovom trenutku 80.000 vakcina koje su stigle i sve te vakcine su stigle jedino kroz aktivnosti koje su provođene putem državnih institucija - kazao je Tegeltija.

S druge strane, dodao je on, Vlada Republike Srpske nabavila je oko 45.000 doza vakcina, a tu je i donacija koja je osigurana za Vladu Federacije BiH od 10.000 doza vakcina iz Srbije.

Kaže da je osnovni problem nedovoljne količine vakcina činjenica da farmaceutske kompanije ne poštuju svoje ugovore vezane za nabavku vakcina, podsjećajući da je BiH u septembru 2020. godine potpisala ugovor za nabavku vakcina, a prije Nove godine su plaćene te vakcine.

Naveo je da je u ovom trenutku, od 1.320.000 vakcina koje su plaćene, isporučeno samo 50.000 s najavom da se isporuka vakcina nastavlja u aprilu također iz sistema COVAX.

- Sve drugo što nije bilo u nadležnosti i moći Vijeća ministara BiH, nismo mogli uraditi. Očekivanja da će u BiH do kraja marta i u aprilu doći još određene količine vakcina, stvara pretpostavku da se ubrza proces vakcinacije u BiH. Bilo bi dobro da znamo koliko je tih vakcina koje su stigle u BiH, koliko je do sada građana vakcinisano odnosno koliko je utrošeno tih vakcina - naveo je Tegeltija.

Poslanik Magazinović je kazao da nije zadovoljan odgovorom, te je pitao da li je Tegeltiji jasno koje su razmjere katastrofe.

- Jučer su umrle 93, a danas 92 osobe. Je li vama jasno da je od početka pandemije umrlo 6.112 ljudi. Da samo minut šutnje održimo za svakog od njih ovdje bi u parlamentu šutili duže od četiri dana. Neki od nas iz poštovanja, a neki od vas zbog stida, jer trebali ste učiniti, a niste učinili da broj bude manji - naveo je Magazinović.

Poslanica Nezavisnog bloka Aida Baručija je zatražila od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH zvanične informacije o količini i dinamici pristizanja vakcina, a Tegeltija je kazao da je kroz sistem COVAX-a od 1.320.000 vakcina isporučeno 50.000 te da je sljedeća isporuka najavljena početkom maja - 82.400 vakcina.

- Sistem Evropske unije, 892.000 vakcina. Prva isporuka stiže u drugoj polovini aprila, 650.000 vakcina Pfizer za zemlje zapadnog Balkana, s tim što će prva isporuka biti 140.000 vakcina. Još uvijek nije definirana raspodjela vakcina prema pojedinim zemljama, to se potpisuju pojedinačni ugovori. No BiH, po bilo kom kriteriju, ne može dobiti manje od 30 posto tih vakcina - podvukao je Tegeltija.

Dodao je da se nastavlja isporuka sukcesivno, te da je procjena da će u drugom kvartalu, kroz ovaj sistem, biti osigurano između 120 i 150 hiljada vakcina i to proizvođača Pfizer.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je kazao da je BiH od EU za ovaj sistem nabavke vakcina dobila 13.750.000 eura.

- Te ćemo vakcine mi plaćati zemljama preko kojih će biti isporuka. Za Pfizer, za zemlje zapadnog Balkana, zadužena je Austrija. Zvanična ponuda koju smo dobili i koju smo prihvatili jeste isporuka AstraZenece do kraja maja, 380.000, isto kroz sistem EU iz ovih  13.750.000 eura, od čega 85 posto sredstava mora ići za vakcine, a 15 posto za vakcinalni materijal i hladne sisteme za čuvanje vakcina - pojasnio je Tegeltija.

Pored toga, kazao je da u ovom trenutku traje regionalana inicijativa za zemlje zapadnog Balkana o nabavci vakcina, a nosilac projekta je Republika Srbija.

- Kad smo dobili ponudu, mi smo provjerili s entitetima da li su zainteresirani za nabavku ovih vakcina i dobili smo potvrdu da Federacija BiH želi da nabavi 300.000 tih vakcina, RS 40.000 i Brčko Distrikt 10.000 vakcina. Ne postoje još uvijek sigurni rokovi kada bi isporuka vakcina bila vezano za ovu zajedničku regionalnu nabavku - kazao je Tegeltija.

Napomenuo  je da su informacije u vezi isporuka dosta šture i da se često dešavalo da su pomjerani rokovi. Ponovio je da će do kraja marta u BiH ući 130.000 vakcina - 50.000 putem COVAX-a, 30.000 iz Turske i 50.000 iz Kine.

Također, potvrdio je da je 50.000 vakcina nabavio bh. entitet Republika Srpska i 10.000 Federacija, donacije iz Srbije, što je ukupno 190.000 vakcina do kraja marta.

- Nadam se da će ove vakcine vrlo brzo biti dostupne građanima BiH - zaključio  je Tegeltija.

(FENA) H. I.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!