Bosna i Hercegovina     | 30.03.2021. 14:21 |

Pehar: U toku distribucija cjepiva proizvođača Pfizer (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 30. marta (FENA) - Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Davor Pehar kazao je da je na prostoru FBiH u toku distribucija cjepiva proizvođača Pfizer iz COVAX mehanizma, a riječ je o 15.210 doza.

Pehar je danas na pres-konferenciji kazao da će se cjepivo distribuirati sukladno propisanim načelima, ali i temeljem zahtjeva županijskih zavoda za javno zdravstvo.

- Razlog je činjenica da ovo cjepivo zahtijeva tzv. ultrahladni lanac i skladišti se na -80 stupnjeva. Kada napusti taj režim, mora se potrošiti u roku od pet dana, zbog toga je potrebna bliska koordinacija između zavoda za javno zdravstvo kako bismo maksimalno iskoristili sve raspoložive doze - istakao je Pehar.

Naglasio je da je na prostor FBiH iz COVAX mehanizma dopremljeno i 17.100 doza cjepiva AstraZeneca za koje se još uvijek čekaju rezultati analiza iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

- Kada dobijemo te potrebne nalaze i analize i ovo cjepivo će se distribuirati preko kantonalnih zavoda kako bismo omogućili nastavak cijepljenja prioritetnih skupina - istakao je.

Također je dodao da se u skladištu u Mostaru nalazi 17.980 doza cjepiva kineskog proizvođača Sinovac, koje je BiH dobila kao donaciju od Turske.

- I za ovo cjepivo čekamo analize, nakon što dobijemo sve potrebe nalaze, i ovo cjepivo će biti na raspolaganju - poručio je.

Pehar je kazao da je epidemiološka situacija jako složena te pozvao sve građane da se pridržavaju mjera koje su propisali federalni i kantonalni krizni stožeri te poručio da se samo tako može zaustaviti širenje koronavirusa.  

Pogledajte https://fena.ba/video/5651/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1-nqBGXyg8OYWd-dV-hKMkdPjffrzoFPw?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana