Bosna i Hercegovina     | 30.03.2021. 14:44 |

Tegeltija i Di Maio za nastavak razvoja dobrih odnosa BiH i Italije (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 30. marta (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je danas nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Italije Luigijem Di Maiom u Sarajevu da je zajednički konstatovano da su odnosi dviju zemalja dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja.

Na pres-konferenciji nakon sastanka Tegeltija je rekao da su ekonomski odnosi veoma razvijeni, te da u narednom periodu treba raditi na poboljšanju kulturne saradnje i daljnjem razvoju ekonomskih odnosa. 

Dodao je da sa sagovornikom dijeli gotovo identično mišljenje o širenju EU na zapadni Blakan, ali i da bilateralna saradnja na najvišem nivou nije baš zadovoljavajuća. 

- Razgovarano je o problemima vakcinacije i migracija. Pokazalo se da farmaceutske kompanije nisu ispoštovale obaveze iz ugovora o nabavci vakcina ni putem mehanizma EU ni putem COVAX mehanizma, ali u drugom kvartalu očekujemo značajno veće isporuke - istakao je Tegeltija. 

Ministar Di Maio je naveo da su dvije zemlje povezane dubokim i prijateljskim vezama, te zahvalio na solidarnosti koju je BiH pokazala kada je Italija prolazila vrlo teške trenutke zbog pandemije.

Poručio je da je potrebno natjerati agencije za nabavku vakcina da poštuju ugovorne obaveze prema Italiji i prema drugima.

- Nakon današnjeg susreta evidentna je potreba da se i dalje radi na razvoju već izvrsne saradnje, posebno ekonomske gdje Italija zauzima visoko mjesto na listi trgovinskih partnera BiH - dodao je Di Maio.

Također, najavio je poboljšanje kulturne saradnje otvaranjem kulturnog instituta Italije u BiH u 2022.  

Di Maio je naglasio podršku Italije naporima Bosne i Hercegovine da postane dio EU i dodao da se nada da će BiH uskoro napraviti konkretne korake kako bi dobila status kandidata.

Pogledajte https://fena.ba/video/5653

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1G9IC3QQKuI8rMZZ6Y2Mzhy66ZWxjRWT-?usp=sharing

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana